Cum sa ai hala independenta energetic care produce in loc sa consume!
Delphi Electric este o firma mixta romano-belgiana, fondata in anul 2005. Specializata in distributia sistemelor de incalzire electrica, firma a evoluat continuu in ultimii 7 ani, reprezentand in Romania cateva branduri de marca in domeniul incalzirilor electrice in pardoseala, panourilor radiante si a sistemelor de energie alternativa, cum ar fi: Flexel, Fenix, Eberle, Airfel, REC, SMA.
Prin dezvoltarea unei retele nationale de dealeri si instalatori regionali, Delphi Electric asigura servicii de vanzare, proiectare, instalare, garantie cat si cursuri de specializare catre parteneri si clienti. Din 2011, Delphi Electric distribuie panouri fotovoltaice si invertoare pentru integratorii de sisteme de energie altenativa, urmand sa-si consolideze in viitor pozitia de distribuitor national pentru solutii electrice inteligente.
Domnul Dorin Fleseriu, managing director al companiei ne raspunde la interviu si ne dezvaluie cateva din noile tehnologii din domeniul sistemelor de energie alternativa si a sistemelor de incalzire moderne pe care compania le pune la dispozitie pe piata investitiilor din Romania.
1. Domnule Fleseriu, cand va ganditi la piata constructiilor industriale, care este primul lucru care va vine in minte ?
R: Ma gandesc inevitabil la cata energie se risipeste in aceste constructii industriale, in general hale, inalte de 6-10 m, care folosesc sisteme clasice de incalzire (ex: aer cald sau convectoare).
Ma mai gandesc ca foarte putini proprietari de hale stiu ca pot deveni independenti energetic, folosind conceptual dual-energy promovat de noi: energie solara si radianta. Adica sistem fotovoltaic pe acoperisul halei, si incalzire electrica cu panouri radiante ECOSUN in interior.
Ma gandesc ca foarte putini arhitecti si constructori stiu de acest sistem care pe langa independent energetica si amortizarea investitiei in 5-6 ani, asigura apoi un venit lunar consistent din certificate verzi.
Ma mai gandesc ca exista un panou radiant electric produs in Cehia de FENIX , comercializat de peste 20 de ani pe piata vest-europeana, si care abia de 3 ani este prezent in Romania (ma refer tot la ECOSUN). Acest panou radiant incalzeste doar spatiul locuibil din aceste hale, si reducer cu 40% necesarul termic.
Ma gandesc si sper ca, tot mai multi proiectanti, arhitecti si constructori de hale sa descopere si sa puna in practica aceste noi solutii oferite de Delphi Electric, iar daca imi veti pune aceeasi intrebare la anul, sa va raspund ca am reusit sa dezvoltam un domeniu nou, chiar futurist: autonomia energetica a constructiilor industriale.
2. Cum a evoluat piata constructiilor industriale in 2012, comparativ cu anul trecut (ce schimbari ati observat in evolutia pietei in ansamblu si nu evolutia companiei dvs. pe piata)?
R: A fost in mod evident inca un an de criza, marcat de o scadere a cererii, multe blocaje financiare si teama generalizata de investitii riscante. Lucrul bun adus insa de aceasta criza, este ca clientul devine tot mai interesat de solutii noi, revolutionare (cum sunt si produsele de incalzire electrica pentru hale) care duc la reduceri de costuri, flexibilitate si cheltuieli mai mici de intretinere. Nu se mai construieste en-gros, la metru patrat, ci se pune un accent mai ridicat pe rentabilitate, solutii inovative si eficienta, lucru pe care nu poate decat sa ne bucure.
3. Tinand cont de estimarile pe are le aveti vis-a-vis de evolutia pietei, care sunt principalele 3 obiective pe care le aveti stabilite pentru urmatoarele 12 luni ?
R: Primul obiectiv este sa reusim sa promovam conceptual dual-energy pentru hale, cum spuneam un tandem sistem fotovoltaic plus panouri radiante ECOSUN. Putem realiza pentru clienti hale care produc bani in loc sa cheltuie si care sunt mai “verzi”.
In al doilea rand, dorim sa ne extindem pe piata constructiilor industriale de scara medie si mica, pentru ca pe langa halele de mari dimensiuni, exista hale mici, gen ateliere, garaje, mici depozite care trebuie si ele incalzite, unde panourile ECOSUN S sunt solutia perfecta de incalzire, si cea mai economica.
Nu in ultimul rand lucram la proiectul propriu, un sediu cu depozit care va fi 100% independent energetic, folosind conceptul de mai sus. Vrem sa demonstram ca halele pot produce produc bani si altfel decat din chirie.
3. Aveti o lucrare de referinta pe anul 2012 de care sa fiti extrem de mandru? Ne-am bucura daca ne-ati mentiona care este aceasta.
R: Avem mai multe lucrari de referinta, desi ne consideram inca la inceput. O hala de prelucrare a deseurilor la Arad de peste 2000mp, o hala de productie la Pitesti de 3000mp, o hala la RATB de peste 1000 mp, o sala de sport, toate incalzite cu panourile radiante ECOSUN S. Un alt sector al incalzirilor electrice in care activam sunt degivrarile si protectiile la inghet, un exemplu frumos ar fi National Area din Bucuresti, un supermarket din Cluj. Puteti vedea un mic rezumat si imagini aici: http://www.del.ro/incalzire-hala/incalzire-radianta-in-hale-si-spatii-inalte
Instalatii de incalzire realizate de Delphi si partenerii sai folosind panouri radiante ECOSUNS:
Depozit
Magazin bricolaj
Sala de sport
4. Care sunt noile tehnologii in domeniul dvs. pe care le furnizati?
R: Aproape tot ce facem este nou atat prin tehnologie cat si prin concept pe piata romaneasca. In domeniul producerii energiei, evident din 2013, datorita cadrului legislativ, putem oficial instala sisteme fotovoltaice pe sol, hale si constructii industriale, ale caror acoperisuri zac de cele mai multe ori neutilizate.
Incalzirea radianta, altfel arhicunoscuta cand ne gandim la caldura solara, poate fi acum folosita in interiorul unei hale cu ajutorul panourilor ECOSUN S, cu puteri de la 900 la 3600W. Tehnologia ”silicating” brevetata de FENIX, face ca randamentul in infrarosu a acestor panouri in infrarosu sa fie de aproape 90%, prin marirea suprafetei active. Apoi sisteme de incalzire electrice in pardoseala, si mai ales cele de degivrare, care topesc zapada si gheata pe caile de access in hale, pe acoperisul acestora (previn supraincarcarea cu zapada si soliurile la streasine, inghetul burlanelor), protectia la inghet a portilor de access, sau a conductelor, si alte solutii pe care le puteti consulta pe site-ul: www.del.ro
5. Nu e un secret ca toata lumea vrea ieftin si bun, dar daca ati fi dvs. beneficiarul unei hale si ati avea un buget limitat pentru achizitia unui sistem de incalzire cu panouri radiante, cum ati rezolva situatia?
R: Un sistem cu panouri radiante ECOSUN S36 are un pret mediu de ~15€/mp (cu TVA). La o hala mai mare sau mai bine izolata, pretul scade si mai mult. Sistemul este foarte flexibil , se pot incalzi doar anumite zone, permite rearanjarea panourilor in cazul schimbarii destinatiei halelor, nu emit noxe, nici nu prezinta vreun risc pentru sanatate. Mai mult, faptul ca incalzesc doar spatiul habitabil, reduce mult consumul energetic lunar.
6. Daca ati avea un buget nelimitat, care sunt primele 3 actiuni de marketing pe care le-ati intreprinde?
R: Poate ca as lua un abonament integral la IBC Focus si am fi prezenti mai mult pe partea de cursuri de specializare, care momentam le facem doar la scara mai mica, a partenerilor si reseller-ilor cu care lucram. Piata duce lipsa de “know how”, exista inca reticenta la nou si ducem lipsa de specialisti in domenii noi, cum sunt energia regenerabila si sistemele de incalzire moderne.
7. Daca ar fi sa descrieti compania dvs. intr-o fraza, astfel incat sa „dezarmati” concurenta, si “sa dati pe spate” potentialii clienti, cum ar suna aceasta?
R: Imi ajung trei cuvinte, sloganul nostru: “Viitorul e electric”. Si imi place sa cred ca prin solutiile inteligente care le ofera, Delphi Electric poate modela pozitiv viitorul multor hale.
8. Care este cel mai bun sfat de vanzari primit vreodata?
R: L-am citit, nu l-am primit: “Daca lucrezi doar pentru bani, mici sanse sa reusesti. Daca iubesti ceea ce faci si totdeauna pui clientii pe primul loc, succesul e garantat.”
Ii multumim domnului Fleseriu, managing director din partea Delphi Electric pentru interviul acordat si ii uram succes la realizarea planurilor de extindere a business-ului si la promovarea cat mai eficienta a solutiilor economice moderne de incalzire a halelor si a spatiilor industriale.
Din categoria interviuri mai puteti citi:
Etanco Romania: tendinte de crestere a proiectelor de investitii pe 2013
Cum a reusit ROMFRACHT vanzari record cu un produs nou lansat
Berg Banat: Protectia anticoroziva prin zincarea termica de pana la 80 de ani