Interviuri expertiStiri

Ledali Exim: despre cum sa fii competitiv in piata pardoselilor industriale

Ledali Exim SRL este o companie infiintata in anul 1997, care activeaza in domeniul pardoselilor industriale din anul 2006. Realizarea pardoselilor industriale din beton armat, cu strat de uzura din mortare de presarare, constituie principalul obiect de activitate. Despre standardele si criteriile de calitate, dar si cum se construieste o relatie intre un aplicator si un beneficiar ne-a detaliat domnul Danut Lezeu, administratorul companiei.

Domnule Lezeu cum ati descrie evolutia pietei pardoselilor industriale in anul 2012? Dar a companiei d-voastra?

Opinia mea personala in ceea ce priveste dinamica pietei pardoselilor, este formata avand ca baza informatiile aparute in publicatiile de specialitate pe care chiar dumneavoastra ni le oferiti, facand doar comparatie cu situatia simtita la nivelul companiei pe care o conduc. Cred ca nu pot sa raspund pertinent la prima intrebare pe care mi-ati adresat-o, deoarece nu vreau sa fiu pus in situatia de a vinde castraveti gradinarului generalizand, intrucat nu toti jucatorii din piata sunt la acelasi nivel, targhetele fiecarei companii fiind diferite si realizate in procente diferite, iar eu cunosc clar doar situatia firmei mele.

In cea ce priveste evolutia firmei mele in anul 2012, pot spune ca am demarat mai greu cu turnarile in prima jumatate, simtindu-se efectul unei ierni lungi care a blocat activitatea in majoritatea santierelor cateva luni, insa a doua jumatate a anului a compensat si lipsurile primei parti, astfel incat putem spune ca pentru noi anul 2012 a fost unul satisfacator, in care si banii au venit putin mai repede, iar pretul la care am contractat lucrarile a fost mai bun decat in 2011.

Toata lumea urmareste “cel mai bun pret”. Cum reactionati cand un beneficiar de hala va cere o pardoseala sub “pretul de productie”?

Eu consider ca “cel mai bun pret” este acela care satisface nevoile ambelor parti implicate intr-o tranzactie, chiar daca balanta inclina mai mult in favoarea uneia, insa un partener corect nu ar forta niciodata mana celuilalt pana acolo incat sa lucreze pe pierdere indiferent cat de dezvoltat i-ar fi spiritul de negociator, iar noi incercam sa lucram doar cu beneficiari seriosi, care apreciaza pretul unei lucrari in raport cu exigentele si nevoile exprimate, avand in schimb pretentia sa li se ofere exact produsul pe care si-l doresc. Sunt bineinteles si situatii in care la finalizarea unei lucrari constati ca ai iesit pe pierdere si personal le accept si pe acestea ca atare, daca sunt cauzate de situatiile neprevazute aparute in timpul unei lucrari.

Stim cu totii ca o pardoseala nu inseamna doar turnarea si finisarea betonului. Ne puteti dezvalui cateva secrete despre executia pardoselilor elicopterizate?

Cu siguranta nu este asa simplu sa faci pardoseli industriale elicopterizate tinand cont de toate aspectele care contribuie la obtinerea unei calitati desavarsite, dar mai ales de faptul ca procesul tehnologic odata inceput, te obliga sa continui pana la finalizare indiferent de conditriile externe aceasta fiind si prima conditie care au determinat majoritatea firmelor de antrepriza generala care au incercat sa-si execute singuri pardoselile, sa renunte. Pardoseala este cea mai exploatata parte a unei constructii si toti beneficiari pun mare accent pe calitatea si durabilitatea ei, de aceea este o faza executata doar de echipe specializate si in aceste conditii mi se pare ca nu ar fi normal sa se discute despre lucrari facute sub pretul de productie.

Care sunt cele mai frecvente probleme care pot aparea chiar si la pardoselile din beton bine executate si care credeti ca sunt cauzele?

Se mai intampla uneori ca in timpul utilizarii sa apara cate o fisura chiar si la o pardoseala care a fost executata corespunzator in ceea ce-l priveste pe aplicator, intrucat, s-a folosit beton de calitate incontestabila, dozajul de fibra folosit era corespunzator, procesul tehnologic fiind respectat cu strictete, astfel incat si dupa ani de utilizare, stratul de uzura arata la fel de bine ca si in momentul predarii. Exista insa si factori externi care pot favoriza aparitia fisurilor, explicatia fiind urmatoarea: orice obiect supus unei tensiuni de intindere sau incovoiere, la un moment dat cedeaza rupandu-se si o face pe unde este mai subtire, iar pardoseala este si ea un obiect supus unor tensiuni pana la urma urmei… Noi cunoastem fenomenul si il preintampinam, executand detensionarea controlata, taindu-i rosturile de contractie, dar totusi uneori si in special pe timpul verii, cand deshidratarea betonului este accelerata, exista riscul sa apara fisuri inaintea momentului care ne permite taierea, acestea fiind cauzate de rezistenta scazuta la intindere in zonele in care grosimea pardoselii este mai mica decat cea optima.

Verificarile cotelor la terasament se fac prin sondaj, masurand la intervale regulate, sau in zone care optic par in neregula, insa nu ai cum sa verifici chiar fiecare metru patrat de terasament inaintea turnarii, insa generalizand spun ca sunt multi constructori de terasamente care nu constientizeaza importanata si efectele etapei pe care o executa, permitandu-si sa fie superficiali pe considerentul ca ”pentru banii la care am luat lucrarea e foarte bine si asa, ca oricum nu se vede pentru ca se acopera cu beton si nu se mai observa…” insa problema este ca superficialitatea unui anumit executant creeaza necazuri celui ce face faza urmatoare… dar ce face cel care ajunge sa execute faza finala?… cum este si cazul aplicatorilor de pardoseli.  Munceste ca prostul sa remedieze ce nu a facut bine cel dinaintea lui daca vrea sa iasa lucrarea bine.

La foarte multe lucrari am pierdut zile de munca remediind problemele de nivelare a terasamentului care in mod normal nu ne apartineau, dar ne afectau in mod direct si personal nu pot fi atat de superficial incat sa trec cu vederea peste greseli a caror efecte le cunosc, vis a vis de buna functionare a pardoselii pe care urmeaza sa o predau. Si uite asa, fortati de imprejurari, am ajuns sa ne pricepem si la nivelat terasamente facand-o mai bine decat multi dintre cei care au ca obiect principal aceasta activitate.

Bineinteles ca de multe ori, munca in folosul comunitatii dura mai mult decat executia propriu-zisa a pardoselii, dar faceam cum puteam, muncind mai mult manual, cu sapele din dotare ale betonistilor… intrucat utilajele din santier doar modificau geografia locului, schimband locul vailor cu a dealurilor “ca sa fiu mai pitoresc” J. Ce mai conteaza… important este ca ne-am descurcat si la final toata lumea a fost fericita. Unii ca au castigat bani frumosi cu munca putina, altii ca beneficiaza de un lucru bine facut… iar noi…eram la randul nostru bucurosi, ca vedem in sfarsit in Romania niste oameni fericiti.

Vad ca sunteti foarte implicat, punand mult suflet in ceea ce faceti. Care este lucrarea dumneavoastra cea mai reprezentativa?

Toate lucrarile pe care le-am facut sunt reprezentative pentru noi indiferent de dimensiunea lor, intrucat ele sunt identitatea noastra, insa cand imi puneti aceasta intrebare imi sare gandul la prima lucrare facuta, un Service Auto de 70 de mp care avea incorporate niste echipamente pentru facut diagnoze la trenul de rulare a autovehiculelor. Dupa cativa ani, in urma reutilarii service-ului cu o noua generatie de echipamente mai complexe, am fost solicitat sa facem niste modificari la pardoseala, pentru a introduce un sistem hidraulic de actionare de la un tablou de comanda centralizat care impunea taierea, spargerea si reconstruirea unor zone din pardoseala. Am refuzat categoric sa fac acea interventie in modul clasic propus de beneficiar, solutia aleasa de mine fiindu-mi cea mai dezavantajoasa intrucat am suportat costul unei subtraversari doar din dorinta de a pastra autenticitatea “Rembrandt-ului nostru, prima pardoseala executata de Ledali”.

Am citit in informatiile din site-ul dumneavoastra urmatoarea afirmatie:“Pardoseli industriale Ledali, un produs personalizat realizat la cel mai bun raport calitate-pret, de care clientul este intotdeauna multumit ”. Dar, constat ca nu le personalizati ci mai degraba le personificati …credeti ca aceasta este reteta succesului firmei Ledali?

Atat timp cat esti permanent, trup si suflet alaturi de echipa pe care o conduci, fiind implicat tot timpul in solutionarea tuturor problemelor care apar in timpul derularii unei lucrari, inseamna ca iubesti intr-adevar munca pe care o faci si cu siguranta incerci sa o faci mai bine decat cineva care iubeste mai mult banul. Sunt momente de care imi vine sa rad ca sa nu plang, cand imi amintesc cat ne chinuiam, cat insistam si ce improvizatii faceam in lipsa unor utilaje adecvate, dar tot nu lasam problemele nerezolvate si reusita imi da satisfactie nu pot face sa nu povestesc despre unul, dintre multele de care imi vin in memorie, insa l-am ales pe acesta intrucat, pentru noi, are o valoare sentimentala deosebita.

In urma cu 5 sau 6 ani am fost solicitati pentru turnarea unei hale de 1500mp langa Toplita si intrucat era in luna decembrie si se anunta o racire severa a vremi in perioada imediat urmatoare, am mers cu toata dotarea sa executam lucrarea fara o verificare prealabila a santierului. Cand am ajuns acolo… surpriza! Temperatura de afara era minus 12 grade, iar in hala, care era incalzita cu suflante pe motorina, aveam o diferenta de nivel a cotei terasamentului de 15 cm, in conditiile in care urma sa turnam o pardoseala cu grosimea de 18 centimetri armata dispers. Cum sa facem sa remediem problemele? Intrucat o autobetoniera autoincarcatoare de 3mc era singurul utilaj din santier si apartinea beneficiarului, am folosit-o la nivelarea terasamentului, razuind cu cupa de unde era prea inalt, incarcam in malaxor si goleam unde era groapa dupa care compactam cu o talpa de cinci sute de kilograme. Am stat patru zile la hotel si am muncit cu toata echipa la terasament pana l-am facut ”boboc”, ca oricum statia din Toplita cu care avea contract de colaborare beneficiarul, nu ne putea furniza betonul, fiind prea frig. La insistentele mele in a cincea zi am turnat pardoseala, betonul fiind livrat de o statie performanta din Targu Mures, care avea capacitate mare de livrare, iar domnul Petrescu directorul companiei beneficiare, cand a vazut pardoseala gata, ne-a marturisit ca i-a fost frica sa nu-I abandonam si noi si sa mergem acasa, fiind convins ca nu mai reusea sa termine lucrarea pana in primavara. Cand ne-a semnat receptia lucrarii mi-a inmanat o scrisoare prin care isi exprima multumirea fata de echipa noastra, spunand ca nu are cum sa ne rasplateasca atitudinea fiind doar angajatul acelei companii, insa ne este foarte recunoscator pentru efortul si intelegerea noastra si am apreciat-o mai tare decat daca-mi platea dublu lucrarea.

I-am mai facut dupa aceea mai multe lucrari in diferite locatii din tara ramanand intr-o relatie apropiata, fiind solicitati tot timpul chiar pentru lucrari mai mici la care dansul argumenta ca este constient ca lucrarea respectiva nu poate fi mare lucru, ca putem sa o refuzam daca dorim, insa nu poate sa solicite pe altcineva decat daca noi consideram ca nu ne este rentabil. Nu l-am refuzat niciodata mergand din Bihor pana la Bucuresti chiar si pentru o lucrare de 170 de metri patrati. Acesta e genul de abordare care eu consider ca iti garanteaza succesul, asigurand o relatie dintre parteneri in care nu se mai pune intotdeauna problema de pret si profitabilitate, si am facut aceasta paranteza pentru a justifica oarecum raspunsul la o intebare anterioara.

Conform studiului realizat de InfoPardoseli, stim ca Ledali se incadreaza in categoria “1 din 2 aplicatori  au investit in utilaje noi in 2012”.

In utilaje am investit si vom investi in permanenta, intrucat numai daca ai o dotare corespunzatoare poti fi competitiv in aceasta piata foarte dinamica, cea mai recenta achizitie fiind doua utilaje cu laser pentru nivelarea controlata a terasamentelor.

 

La peste jumatate dintre lucrarile executate am facut interventii majore la nivelarea terasamentelor, acesta fiind si motivatia achizitiei, in prezent oferind clientilor nostri integrat sau separat de turnarea de pardoseli si serviciul de nivelare asistata laser a terasamentelor.

Aceasta lucrare este una extrem de importanta deoarece prin obtinerea unei grosimi uniforme a pardoselii, odata cu disparitia zonelor vulnerabile (zone cu grosime sub sandard a pardoselii) dispare si riscul aparitiei fisurilor nedorite si interesanta in acelasi timp, deoarece nu implica costuri suplimentare, desi este facuta contra cost, intrucat avand rezistenta asigurata in orice punct, putem reduce cantitatea de beton si armatura dispersa aferenta volumului respectiv pe fondul unei cresteri sigure a functionalitatii.

Care este instrumentul/obiectul de lucru care nu trebuie sa-i lipseasca unui aplicator de pardoseli industriale niciunde in lume?

Daca am inteles corect intrebarea si nu va referiti la un utilaj de finisat, eu consider ca nivela laser este un echipament care trebuie sa existe inclusiv in dotarea omului de vanzari din acest domeniu, pentru a avea posibilitatea sa faca verificarile necesare oriunde si in orice moment. Personal o am in portbagajul masinii chiar si cand merg la nunta si daca ar incapea langa bagaje, cred ca as duce-o cu mine si cand merg in concediu.

Care sunt in opinia d-voastra 3 criterii pe care o pardoseala industriala trebuie sa le indeplineasca pentru a fi de calitate/reusita?

Incerc sa fiu mai scurt si sa raspund fara a detalia pentru a nu fi nevoiti sa suplimentati numarul de pagini ale publicatiei dumneavoastra. Sa acopere necesitatile statice, dinamice, functionale si estetice pentru care a fost calculata.

Care considerati a fi cele mai mari 3 probleme cu care se confrunta piata pardoselilor industriale din Romania?

Lipsa lichiditatilor, numarul mic de proiecte si pretul, care nu este direct proportional cu responsabilitatea asumata.

Care este cea mai buna lectie de bussines pe care ati primit-o/experimentat-o pana acum ?

Sunt o persoana care am defectul de a avea incredere in oameni, placandu-mi sa cred ca toti oamenii sunt de incredere respectandu-si cuvantul dat, insa in urma unor experiente personale, am invatat ca in business actele isi au ultimul cuvant.

Cum se termina o zi de lucru pentru directorul companiei Ledali ?

Cu inceperea urmatoarei zile de lucru, si acesta cred ca este programul tuturor celor care desfasoara aceasta activitate si se dedica 100%.

 

Articol preluat de pe portalul pardoselilor din Romania:

 

Din categoria interviuri mai puteti citi:

Etanco Romania: tendinte de crestere a proiectelor de investitii pe 2013

Cum a reusit ROMFRACHT vanzari record cu un produs nou lansat

 




Related Articles

Back to top button