Ghiduri și Sfaturi

Racirea inteligenta a halelor industriale – BREEZAIR – O solutie eficienta, accesibila si prietenoasa cu mediul

Succesul repurtat de solutia de racire industriala a aerului prezentata in articolele anterioare de catre importatorul unic WEST AIR GRUP din Bucuresti este o dovada a faptului ca acest sistem inovativ isi face foarte bine treaba si isi merita cu prisosinta banii.

“Interesul fata de solutia noastra de racire prezentata in articolele anterioare a crescut simtitor in ultimul an. Desi privite cu neincredere initial, absolut toti beneficiarii sistemelor Breezair au devenit ulterior adevarati suporteri ai acestora. Eficienta energetica, costul instalatiei si nu in ultumul rand costurile ridicol de mici de exploatare a facut din Breezair un campion in lupta impotriva caniculei in spatiile de dimensiuni industriale” – declara Sorin Lumina – Directorul General al WEST AIR GRUP – importatorul unic al acestor sisteme in Romania.

 

 

1

O aplicatie recenta a acestui sistem inovativ este Manufactura Turnu Magurele – o sectie de croitorie moderna unde sunt executate creatii vestimentare ale unor designer vestiti precum  Armani, Dolce Gabbana, Patrizia Pepe, Valentino, Pinko, s.a.m.d. Unitatea de productie de peste 600 mp contine peste 500 de masini de cusut repartizate in 18 linii de productie, specializate in productia de articole din tricot si un efectiv de peste 400 de confectionere cu experienta, cu o productivitate de 4000-5000 de articole vestimentare pe zi. Hala moderna, o constructie noua, inaugurata anul acesta, este dotata cu un sistem de incalzire pentru perioada de iarna insa nu era prevazuta cu nicio solutie de racire pe perioada caniculara, proprietarul considerand ca gradul de izolare al peretilor si acoperisului ar trebui sa asigure o temperatura confortabila in perioada calda a anului.

Prima saptamana cu temperaturi mai ridicate ale acestui an i-au schimbat insa opinia. “Efectul de sera” dat de suprafetele vitrate generoase dar si de aporturile de caldura prin acoperis l-a determinat sa caute rapid o solutie.

Instalatia de racire s-a realizat cu ajutorul a 4 unitati Breezair, montate pe acoperisul cladirii. S-a optat pentru tubulatura textila, acesta dovedindu-se solutia optima pentru aceasta aplicatie.

“Montajul acestei instalatii s-a desfasurat rapid, in doar trei zile, echipa tehnica de la WEST AIR fiind efectiv la inaltime. Sunt bucuros ca am ales aceasta varianta de instalatie, care, pe langa aerul rece, ne asigura si aerul proaspat atat de necesar celor cateva sute de lucratoare din sectia de productie. Cred ca ele sunt si mai fericite decat mine…Cel mai important aspect pentru mine este insa cel legat de costurile de exploatare a acestei instalatii. Intr-o hala mai veche cam de aceleasi dimensiuni aveam un chiller cu ventiloconvectori. Instalatia aceea consuma in jur de 50 Kw pe ora, motiv pentru care faceam tot posibilul sa nu o pornesc decat atunci cand in hala nu se mai putea respira.  In hala noua, instalatia Breezair isi face datoria cu un consum de 5 Kw! Este aproape de necrezut” – declara proprietarul Manufacturii – Dl. Nazzareno Mariangeli.

 3

Este cat se poate de evident ca racirea unei hale industriale nu este un deziderat tocmai usor de realizat, cu atat mai mult cu cat, din perspectiva beneficiarului, reprezinta o investitie serioasa. Pierderile de caldura prin pereti si acoperisuri, aporturile de caldura prin luminatoare si deschiderile de dimensiuni mari precum si cele aduse de utilajele folosite in procesele de productie si nu in ultimul rand volumele de aer impresionante duc la costuri foarte mari  atat ale instalatiei de racire cat si la cele de exploatare a acestora. Acesta este motivul pentru care de multe ori beneficiarii nici nu iau in calcul o astfel de investitie, preferand ventilarea naturala sau cel mult o banala instalatie de ventilatie mecanica.

Pretul instalatiilor frigorifice pentru astfel de aplicatii, fie ca ne referim la chillere cu ventiloconvectori, rooftop-uri sau central de tratare a aerului, sunt pe masura capacitatii lor, care, atunci cand vorbim de spatii industriale, se masoara in sute sau chiar mii de Kw frig, consumurile energetice fiind de asemenea de ordinul zecilor sau sutelor de Kw/h.

Solutia de racire a aerului pe care o introduce BREEZAIR este una incredibil de simpla, bazata pe un fenomen natural: apa se evapora prin preluare de caldura de la aer.  Breezair reuseste sa raceasca aerul fara sa foloseasca freonul ca agent frigorific (deci fara compresoare!) ci folosind principiul natural de racire a aerului prin evaporarea apei!

Practic, datorita unor schimbatoare de caldura foarte eficiente, se produce un proces de evaporare fortata in interiorul echipamentului, evaporarea facandu-se cu preluare masiva de caldura latenta de la aer. In consecinta, aerul se raceste brusc. Consumurile energetice unei astfel de instalatii sunt minime iar randamentul este pur si simplu impresionant.

Sa vedem cum functioneaza un astfel de sistem in situatia unei hale industriale:

Unitatile Breezair sunt instalate in exteriorul halei (pe acoperis sau pe peretii laterali ai acesteia). In interiorul cladirii se realizeaza o tubulatura de distributie prin care circula aerul impins de echipamente. Practic, sistemul preia aer proaspat din exterior, pe care il raceste si il livreaza in interior.

Racirea este foarte puternica si poate ajunge la un gradient de 15 sau chiar 20°C, depinzand doar de umiditatea aerului exterior. Cu cat aerul este mai uscat, cu atat sistemul poate evapora mai multa apa, deci racirea aerului va fi mai semnificativa. Cu alte cuvinte, daca aerul in exteriorul cladirii are 35°C, un sistem Breezair va livra aer cu 15-20°C in interiorul cladirii. O schita exemplificativa a principiului de functionare este redata in figura de mai jos.

2

Breezair “pompeaza” practic aer rece in incinta, printr-un sistem de distributie al aerului, care poate fi o tubulatura metalica, din panou sandwich tip ALP sau chiar textila. Aerul rece introdus este 100% proaspat, din exteriorul halei! Breezair nu recircula aerul asa cum fac sistemele clasice de racire (ventiloconvectori). Acest lucru reprezinta un avantaj major al acestor sisteme intrucat introducerea de aer proaspat are o importanta majora intr-un spatiu industrial, acolo unde noxele (praf, gaze, etc) sunt frecvente. Aerul rece introdus poate fi evacuat atat natural, prin deschideri largi (luminatoare, usi de acces, grile gravitationale, etc) sau mecanic, cu ajutorul unor ventilatoare. Practic, aceasta va face ca cea mai mare parte a poluantilor, mecanici sau chimici, sa fie evacuati in afara halei.    Breezair este un sistem care va asigura atat racirea cat si ventilarea halei in acelasi timp! Si cu un consum energetic infim!

Avantajele  sistemelor BREEZAIR se pot rezuma astfel:

  • Costuri de functionare mai mici cu 80% fata de instalatiile clasice de racire;
  • Usor si simplu de instalat (costuri mai mici cu 50% fata de instalatiile clasice);
  • Usor de intretinut, nu necesita mentenanta excesiva;
  • Fara freon, fara tevi suplimentare, fara compresor;
  • Eficienta ridicata cu un consum scazut de energie si apa;
  • 100% aer proaspat (fara praf, gaze toxice sau mirosuri recirculate);
  • Nu usuca aerul ( il poate umidifica usor,cat sa fie placut, umiditatea putand fi dealtfel controlata);
  • Distruge bacteriile si reduce endotoxinele;
  • Fara bacteria “legionella” (prezenta in instalatiile clasice)  ce provoaca grave afectiuni respiratorii;
  • Ecologic, prin consumurile scazute si fara gaze daunatoare atmosferei.

Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practice imposibil de realizat cu o instalatie clasica. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

Pentru asigurarea unei temperaturi de confort intr-o hala industriala nu pare sa existe o solutie mai buna decat Breezair. Atat in ceea ce priveste costul de achizitie al unei astfel de instalatii, dar mai ales in cel al exploatarii.
Related Articles

Back to top button