Ghiduri și Sfaturi

Racirea inteligenta a halelor industriale cu sistemul inovativ Breezair

Este cat se poate de evident ca racirea unei hale industriale nu este un deziderat tocmai usor de realizat, cu atat mai mult cu cat, din perspectiva beneficiarului, reprezinta o investitie serioasa. Pierderile de caldura prin pereti si acoperisuri, aporturile de caldura prin luminatoare si deschiderile de dimensiuni mari precum si cele aduse de utilajele folosite in procesele de productie si nu in ultimul rand volumele de aer impresionante duc la costuri foarte mari atat ale instalatiei de racire, cat si la cele de exploatare a acestora. Acesta este motivul pentru care de multe ori beneficiarii nici nu iau in calcul o astfel de investitie, preferand ventilarea naturala sau cel mult o banala instalatie de ventilatie mecanica.

provocarea beneficiarilor

Pretul instalatiilor frigorifice pentru astfel de aplicatii, fie ca ne referim la chillere cu ventiloconvectori, rooftop-uri sau centrala de tratare a aerului, sunt pe masura capacitatilor care, atunci cand vorbim de spatii industriale, se masoara in sute sau chiar mii de Kw frig, consumurile energetice fiind de asemenea de ordinul zecilor sau sutelor de Kw/h.

Cu toate acestea, racirea spatiilor industriale, in conditiile schimbarilor climaterice din ultimii ani, cand temperaturile exterioare in timpul verii depasesc frecvent 40 de grade Celsius, nu mai poate fi un subiect de neglijat. Scaderea capacitatii de munca a angajatilor, temperatura ridicata ce pune probleme functionarii utilajelor, sunt probleme care dau de furca unui proces de productie, pierderile ce vin din acestea putand fi deasemenea la fel de mari.

Vestea buna vine de la o tehnologie nou aparuta si pe piata romaneasca, folosita cu un urias succes de cativa ani in Europa, aplicatia fiind preponderent folosita in spatiile industriale. Sistemul de racire se numeste Breezair si este dezvoltat de o companie australiana.

West Air Grup In Romania acesta este implementat de WEST AIR GRUP din Bucuresti, o companie cunoscuta pentru diverse aplicatii inovative pentru tratarea aerului.

Breezair_racirea inteligenta a halelor industriale
Solutia de racire a aerului pe care o introduce BREEZAIR este una incredibil de simpla, bazata pe un fenomen natural: apa se evapora prin preluare de caldura de la aer. Breezair reuseste sa raceasca aerul fara sa foloseasca freonul ca agent frigorific (deci fara compresoare!) ci folosind principiul natural de racire a aerului prin evaporarea apei!

 

Practic, datorita unor schimbatoare de caldura foarte eficiente, se produce un proces de evaporare fortata in interiorul echipamentului, evaporarea facandu-se cu preluare masiva de caldura latenta de la aer. In consecinta, aerul se raceste brusc. Consumurile energetice unei astfel de instalatii sunt minime iar randamentul este pur si simplu impresionant.

cum functioneaza un astfel de sistem oentru hale

Unitatile Breezair sunt instalate in exteriorul halei (pe acoperis sau pe peretii laterali ai acesteia). In interiorul cladirii se realizeaza o tubulatura de distributie prin care circula aerul impins de echipamente. Practic, sistemul preia aer proaspat din exterior, pe care il raceste si il livreaza in interior.

Racirea este foarte puternica si poate ajunge la un gradient de 15 sau chiar 20°C, depinzand doar de umiditatea aerului exterior. Cu cat aerul este mai uscat, cu atat sistemul poate evapora mai multa apa, deci racirea aerului va fi mai semnificativa. Cu alte cuvinte, daca aerul in exteriorul cladirii are 35°C, un sistem Breezair va livra aer cu 15-20°C in interiorul cladirii. O schita exemplificativa a principiului de functionare este redata in figura de mai jos.

modul de functionare a sistemului pentru hale industrialede ce este diferit breezair

Breezair “pompeaza” practic aer rece in incinta, printr-un sistem de distributie a aerului, care poate fi o tubulatura metalica, din panou sandwich tip ALP sau chiar textila. Aerul rece introdus este 100% proaspat, din exteriorul halei! Breezair nu recircula aerul asa cum fac sistemele clasice de racire (ventiloconvectori). Acest lucru reprezinta un avantaj major al acestor sisteme intrucat introducerea de aer proaspat are o importanta majora intr-un spatiu industrial, acolo unde noxele (praf, gaze, etc) sunt frecvente. Aerul rece introdus poate fi evacuat atat natural, prin deschideri largi (luminatoare, usi de acces, grile gravitationale, etc) sau mecanic, cu ajutorul unor ventilatoare. Practic, aceasta va face ca cea mai mare parte a poluantilor, mecanici sau chimici, sa fie evacuati in afara halei.
Breezair este un sistem care va asigura atat racirea cat si ventilarea halei in acelasi timp! Si cu un consum energetic infim!

Avantajele sistemelor BREEZAIR se pot rezuma astfel:

beneficii breezair Costuri de functionare mai mici cu 80% fata de instalatiile clasice de racire;
beneficii breezair Usor si simplu de instalat (costuri mai mici cu 50% fata de instalatiile clasice);
beneficii breezair Usor de intretinut, nu necesitamentenantaexcesiva;
beneficii breezair Fara freon, fara tevi suplimentare, fara compresor;
beneficii breezair Eficienta ridicata cu un consum scazut de energie si apa;
beneficii breezair 100% aerproaspat (fara praf, gaze toxice sau mirosuri recirculate);
beneficii breezair Nu usuca aerul ( il poate umidifica usor, cat sa fie placut, umiditatea putand fi dealtfel controlata);
beneficii breezair Distruge bacteriile si reduce endotoxinele;
beneficii breezair Fara bacteria “legionella” (prezenta in instalatiile clasice) ce provoaca grave afectiuni respiratorii;
beneficii breezair Ecologic, prin consumurile scazute si fara gaze daunatoare atmosferei.

Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practic imposibil de realizat cu o instalatie clasica. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

La capitolul “dezavantaje” este greu sa gasim argumente in defavoarea unui astfel de sistem. Consumul de apa este de asemenea nesemnificativ in Romania unde inca apa este destul de ieftina. Poate singurul dezavantaj al acestui sistem este imposibilitatea realizarii unei temperaturi precise impusa de un proces de productie.

Breezair poate realiza doar racirea aerului introdus de afara cu 15-20 de grade, deci depinde de temperatura acestuia.
Insa, pentru asigurarea unei temperaturi de confort intr-o hala industriala nu pare sa existe o solutie mai buna decat Breezair. Atat in ceea ce priveste costul de achizitie al unei astfel de instalatii, dar mai ales in cel al exploatarii.

Sorin Lumina – Director General West Air Grup
Related Articles

Back to top button