Racirea inteligenta a halelor industriale – BREEZAIR raceste zona de gradina la Dedeman
Solutia de racire inteligenta a halelor industriale prezentata in articolele anterioare isi dovedeste inca o data eficienta, preluand probabil sarcina cea mai grea a zonelor care necesita racire a lantului de magazine DEDEMAN – zona de GRADINA.
Spatiul dedicat articolelor de gradinarit, alaturi de bogata oferta de plante si decoratiuni de gradina, este amenajat sub forma unei sere, proiectul initial plecand chiar de la ideea realizarii unui climat corespunzator cresterii plantelor. Acest tip de constructie aduce insa cu el si dezavantajul termic major al unei sere: supraincalzirea pe timpul verii. Inutil sa mentionam ca plantele au nevoie in permanenta de aer proaspat pentru sustinerea proceselor de respiratie si fotosinteza. Furnizarea aerului proaspat presupune introducerea unei cantitati suplimentare de caldura pe timpul verii, ceea ce, pe langa supraincalzire face ca sarcina termica totala pe o sera sa devina uriasa.
Fara indoiala ca racirea s-ar fi putut asigura cu o instalatie frig conventionala, gen chiller cu ventiloconvectori, insa “dimensiunea” instalatiei ar fi fost pe masura iar costurile de exploatare ar fi atins cote alarmante.
“Propunerea noastra de a folosi sistemele de racire Breezair a fost privita cu neincredere, ca de obicei.
Obisnuiti cu solutiile clasice de racire, clientilor carora le prezentam aceasta alternativa nu cred ca este posibila racirea aerului folosind doar apa de retea! Acesta este motivul pentru care am propus retelei Dedeman sa demonstram acest lucru in baza unui proiect pilot. Am instalat echipamentele la Dedeman Roman in 2012 iar instalatia a fost monitorizata pe tot parcursul anului 2013. Rezultatul a fost …ca in 2014 am inceput echiparea cu sistemele de racire Breezair a tuturor serelor din reteaua de magazine Dedeman. Eficienta remarcabila a sistemului de racire, consumul … aproape de limita incredibilului (cam 6 Kwh pentru aproape 2000 mp de sera), costurile de mentenanta minime sunt “detalii” care fac din Breezair alegerea perfecta. “– declara Sorin Lumina – Directorul General al WEST AIR GRUP – importatorul unic al acestor sisteme in Romania.
Solutia de racire a aerului pe care o introduce BREEZAIR este una incredibil de simpla, bazata pe un fenomen natural: apa se evapora prin preluare de caldura de la aer. Breezair reuseste sa raceasca aerul fara sa foloseasca freonul ca agent frigorific (deci fara compresoare!) ci folosind principiul natural de racire a aerului prin evaporarea apei!
Practic, datorita unor schimbatoare de caldura foarte eficiente, se produce un proces de evaporare fortata in interiorul echipamentului, evaporarea facandu-se cu preluare masiva de caldura latenta de la aer. In consecinta, aerul se raceste brusc. Consumurile energetice unei astfel de instalatii sunt minime iar randamentul este pur si simplu impresionant.
Sa vedem cum functioneaza un astfel de sistem in situatia unei hale industriale:
Unitatile Breezair sunt instalate in exteriorul halei (pe acoperis sau pe peretii laterali ai acesteia). In interiorul cladirii se realizeaza o tubulatura de distributie prin care circula aerul impins de echipamente. Practic, sistemul preia aer proaspat din exterior, pe care il raceste si il livreaza in interior.
Racirea este foarte puternica si poate ajunge la un gradient de 15 sau chiar 20°C, depinzand doar de umiditatea aerului exterior. Cu cat aerul este mai uscat, cu atat sistemul poate evapora mai multa apa, deci racirea aerului va fi mai semnificativa. Cu alte cuvinte, daca aerul in exteriorul cladirii are 35°C, un sistem Breezair va livra aer cu 15-20°C in interiorul cladirii. O schita exemplificativa a principiului de functionare este redata in figura de mai jos.
Breezair “pompeaza” practic aer rece in incinta, printr-un sistem de distributie al aerului, care poate fi o tubulatura metalica, din panou sandwich tip ALP sau chiar textila. Aerul rece introdus este 100% proaspat, din exteriorul halei! Breezair nu recircula aerul asa cum fac sistemele clasice de racire (ventiloconvectori). Acest lucru reprezinta un avantaj major al acestor sisteme intrucat introducerea de aer proaspat are o importanta capitala intr-un spatiu industrial, acolo unde noxele (praf, gaze, etc) sunt frecvente. Aerul rece introdus poate fi evacuat atat natural, prin deschideri largi (luminatoare, usi de acces, grile gravitationale, etc) sau mecanic, cu ajutorul unor ventilatoare. Practic, aceasta va face ca cea mai mare parte a poluantilor, mecanici sau chimici, sa fie evacuati in afara halei. Breezair este un sistem care va asigura atat racirea cat si ventilarea halei in acelasi timp! Si cu un consum energetic infim!
Avantajele sistemelor BREEZAIR se pot rezuma astfel:
- Costuri de functionare mai mici cu 80% fata de instalatiile clasice de racire;
- Usor si simplu de instalat (costuri mai mici cu 50% fata de instalatiile clasice);
- Usor de intretinut, nu necesita mentenanta excesiva;
- Fara freon, fara tevi suplimentare, fara compresor;
- Eficienta ridicata cu un consum scazut de energie si apa;
- 100% aer proaspat (fara praf, gaze toxice sau mirosuri recirculate);
- Nu usuca aerul ( il poate umidifica usor,cat sa fie placut, umiditatea putand fi dealtfel controlata);
- Distruge bacteriile si reduce endotoxinele;
- Fara bacteria “legionella” (prezenta in instalatiile clasice) ce provoaca grave afectiuni respiratorii;
- Ecologic, prin consumurile scazute si fara gaze daunatoare atmosferei.
Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practice imposibil de realizat cu o instalatie clasica. Aplicatia se numeste “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau a unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).
Pentru asigurarea unei temperaturi de confort intr-o hala industriala nu pare sa existe o solutie mai buna decat Breezair. Atat in ceea ce priveste costul de achizitie al unei astfel de instalatii, dar mai ales in cel al exploatarii.