Stiri

Sa bem cu energie

Ne-am asteptat intotdeauna ca whisky-ul sa fie parte din solutie.

Faimoasa regiune a Scotiei, Speyside, este casa a jumatate din cele 100 de distilerii ale tarii. Acestea alimenteaza Scotia (si restul lumii) cu un minunat whisky, dar procesul de distilare are ca si rezultat si multa tescovina de struguri.
Acum, acest produs secundar din procesul de fabricatie al whisky-ului va mentine si luminile aprinse in casele oamenilor, gratie noii instalatii de biomasa din satul Rothes, care tocmai a primit avizul favorabil al autoritatilor. Unitatea de productie va prelua tescovina de struguri de la 16 dintre cele 50 de distilerii din zona Speyside—inclusiv Glenlivet, Chivas Regal si Macallan— si o va arde cu talas pentru a genera electricitate in aceasta zona. Nu va fi preluata materie de la mai mult de 25 mile departare.

De asemenea, dintr-un reziduu numit „pot ale” care se colecteaza in distilerii, in recipientele de cupru, instalatia va produce pentru fermierii localnici si ingrasaminte si hrana pentru animale.

Proiectul din Rothes, este un joint venture intre Helius Energy si Uniunea Distileriilor din Rothes (CoRD). Frank Burns, director general al CoRD, a declarat ca este o locatie ideala pentru noua instalatie de bioenergie, care va fi construita pe un santier industrial existent.
„Este foarte bine sustinut de comunitatea locala. Pana acum, in Rothes si in Speyside, in general, avem o multime de legaturi puternice,” declara dansul. „Avem zero obiectii la stadiul de proiect si am depus multa munca in cadrul comunitatii pe parcursul evolutiei proiectului.”
Burns a recunoscut, totusi, ca parte din lemnul folosit nu poate fi din surse locale. „O parte va fi din sursa locala, alta parte va fi adus din alt loc” spune dansul. „Este la latitudinea furnizorului. S-ar putea ca sursa sa fie locala”. Cea mai mare parte a combustibilului, a adaugat el, va fi compusa din borhot

Sam Gardner, ofiter de politica mediului pentru WWF Scotia, a declarat: „Din informatiile pe care le avem, proiectul pare a fi un plus binevenit pentru industria energiilor regenerabile din Scotia. Foloseste deseuri din industria whisky-ului nostru, care este un lucru eminamente de bun-simt si va produce caldura atat pentru fabricarea whisky-ului cat si pentru comunitatea locala. Ne-am dori, totusi, sa avem asigurari ca biomasa a fost obtinuta din surse durabile.”

Este planificat ca instalatia de 7.2-megawati din Rothes sa devina functionala pana in 2013 si sa produca electricitate cat doua turbine eoliene—suficient pentru aproximativ 9000 case. Astfel, se vor economisi 46000 tone de dioxid de corbon, comparativ cu energia electrica generata de carbuni.

Investitia de 50 milioane lire din Rothes este cea mai noua actiune bioenergetica din industria whisky-ului scotian, si se crede a fi prima care va furniza energie electrica pentru uz public. Instalatia de bioenergie de la Fife, cea mai mare distilerie din Scotia, este aproape de finalizare. Proiectul celor de la Diageo va furniza 98% din abur termic si 80% din energia electrica utilizata la distilerie Cameronbridge. Anul trecut, savantii de la Universitatea Napier au anuntat ca au dezvoltat o metoda de a produce biocombustibil din produsele secundare rezultate din procesul de distilare al whisky-ului, care ar putea genera energie pentru autoturisme si chiar avioane. Noul combustibil, spun ei, ar putea fi disponibil la pompele din benzinarii in cativa ani.

sursa




Related Articles

Back to top button