Furnizori

BACHL – Sfaturi pentru alegerea corecta de termoizolatii

O companie de traditie, produse inovative pentru piata romaneasca de termoizolatii, compania Bachl (Karl Bachl GmbH & Co. KG), isi are originile in Germania, mai exact in orasul Röhrnbach, landul Bavaria, fiind infiintata in anul 1926. Productia grupului de firme Bachl este concentrata in jurul materialelor termoizolante cum ar fi placile din poliurentan (PIR), polistiren expandat de inalta densitate si polistiren extrudat, dar nu se limiteaza la acestea. Pe langa termoizolatii, Karl Bachl GmbH & CO mai detine patru divizii: constructii civile, betoane, productie de folii din polietilena pentru constructii si pentru ambalare, productie de ferestre si usi din PVC si aluminiu. Mai multe despre aceasta piata si despre aspectele la care trebuie sa fie atent clientul atunci cand alege solutii de termoizolatii am aflat de la dl Mihai Dionisie, Sales Manager BACHL.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ati acorda unui client nou pentru achizitia corecta de termoizolatii?

In vederea alegerii termoizolatiei corecte cel mai bine ar fi sa tinem cont de masurile pentru cresterea performantei energetice a cladirilor, publicate in monitorul oficial inca din anul 2005, in cadrul legii nr.372 si actualizate in 2016. In cadrul acestei legi, precum si in Directiva UE nr. 844 din 2018 sunt definite rezistentele termice pentru fiecare parte componenta a cladirii (pereti, spatii vitrate, acoperis etc.). In acest cadru se are in vedere reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu cel putin 40 % pana in 2030, fata de 1990, pentru a economisi energie in conformitate cu ambitiile existente la nivelul Uniunii, precum si pentru a spori securitatea, competitivitatea si sustenabilitatea energetice ale Europei. Prin urmare, este esential sa se asigure o izolatie completa si omogena a cladirii, inclusiv a balcoanelor, a ferestrelor, a acoperisurilor, a peretilor, a usilor si a podelelor, si, de asemenea, sa se acorde o atentie deosebita prevenirii situatiilor in care temperatura de pe orice suprafata interioara a cladirii scade sub temperatura punctului de roua.

Daca discutam despre termoizolarea acoperisului, conform cerintelor de performanta energetica a cladirilor rezidentiale, se recomanda ca valoarea parametrului R’ (nivelul de termoizolare) să fie mai mare decat 5 m2•K/W. Pentru a atinge aceasta valoare este necesar sa utilizam o grosime de strat de minim 20 cm de polistiren expandat de inalta densitate, extrudat si vata bazaltica sau 12 cm grosime in cazul placilor rigide din poliuretan Bachl PIR.

Intodeauna trebuie avute in vedere si puntile termice formate la imbinarea placilor termoizolante, iar pentru a evita acest lucru trebuie instalata termoizolatia in dublu strat sau utilizarea unor placi termoizolante cu margine tip nut si feder.

Care sunt 3 capcane/greseli des intalnite pe care observati ca le fac cumparatorii cand achizitioneaza termoizolatii?

Capcana cea mai periculoasa si in care pica foarte multi beneficiari atunci cand decid sa construiasca sau sa renoveze este “leacul babesc”, adica achizitionarea materialelor din auzite, fara sa tina cont sau uneori chiar fara sa consulte un specialist in domeniul respectiv. Specific, in cazul termoizolatiilor, cea mai des intalnita greseala este alegerea materialului fara a tine cont de parametrii tehnici importanti, cum ar fi conductivitatea termica, permeabilitea la vapori si absortia de apa. Conductivitatea termica inseamna capacitatea unui material de a transmite caldura atunci cand este supus unei diferente de temperatura. Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat materialul este mai eficient si ne permite sa utilizam o grosime de strat mai redusa.

Permeabilitatea la vaporii de apa este o caracteristica importanta, care trebuie luata in considerare in calculul izolarilor termice ale constructiilor si in exploatarea lor, deoarece produce prin fenomenele de condensare cresterea gradului de umiditate cu dezavantajele cunoscute (inrautatirea izolarii termice, scaderea rezistentelor mecanice, distrugerea tencuielilor, zugravelilor etc.) In general trebuie sa alegem un material ce permite difuzia pana la stabilirea unui echilibru.

Placile rigide de poliuretan Bachl PIR au celula inchisa in proportie controlata de 95%, iar caserarea acestora este realizata cu fibra de sticla perforata, facilitand astfel eliminarea vaporilor din sistemul termo-hidroizolant. In mod obisnuit termoizolatia este protejata de intemperii de sistemul hidroizolant, dar absortia de apa ramane un parametru important in cazul in care sistemul hidroizolant cedeaza in timp. Marea majoritate a termoizolatiilor sunt sensibile la umezeaza si trebuie inlocuite odata cu refacerea hidroizolatiei, insa exista materiale (spre exemplu placile PIR sau polistirenul extrudat) care nu sunt afectate si nu trebuie inlocuite odata cu sistemul hidroizolant.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrati sau pe care le-ati finalizat recent si ce solutii tehnice din portofoliul dvs. ati folosit?

Putem mentiona acoperisul noului magazin Ikea din Timisoara, unde pentru termoizolatie s-a folosit produsul nostru Bachl PIR ALU, cu o grosime a placilor de 20 de cm, obtinand astfel o rezistenta termica R (m2K/W) = 8.33

Un alt obiectiv interesant, ce merita mentionat, este fabrica LIDAS din Tulcea, unde utilizand placi de 24 de cm PIR ALU a fost realizat acoperisul depozitului frigo din cadrul unitatii de productie.

Mentionam aici si Universitatea tehnica din Iasi Gheorghe Asachi unde, in cadrul unui program de reabilitare termica cu fonduri europene, a fost adus acoperisul in standard nZeb utilizand placi de Bachl PIR MV cu o grosime de 20 de cm.

Care sunt provocarile momentului în segmentul in care activati?

Produsele Bachl sunt relative noi pe piata de constructii din Romania, fiind produse de generatie noua cu parametrii tehnci superiori produselor clasice. Astfel, principala provocare este popularizarea acestora.

Cum vedeti evolutia pietei in nisa dvs. de piata in Romania in urmatoarele 6-12 luni?

Ne aflam intr-o perioada dificila, cresterile de preturi pentru incalzirea sau racirea locuintei fiind semnificative, deci am convingerea ca beneficiarii vor cauta sisteme termoizolante din ce in ce mai performante, iar compania Bachl, in calitate de producator de materiale termoizolante, poate oferi solutii durabile si sustenabile.

Ne puteti spune cateva din obiectivele BACHL pe care le implementati in aceasta perioada?

In anul ce urmeaza ne dorim sa implementam noua solutie pentru termoizolarea acoperisului industrial si sa dezvoltam un sistem performant pentru termoizolarea fatadelor.




Related Articles

Back to top button