Inkema Romania, o companie cu peste 25 de ani de experienta in oferire de solutii integrale pentru nevoile de incarcare si descarcare de marfuri, precum si pentru gestionarea cailor de acces cu ajutorul unor inchideri industriale, si-a pus amprenta pe piata din tara noastra prin asumarea conceptului de “inovatie”. Oferind o gama larga de produse, de la module de incarcare, mese de ridicare, usi industriale si copertine de modul, Inkema a reusit sa atraga parteneri strategici de renume si sa contribuie la realizarea unor proiecte industriale de referinta in Romania si Spania. Despre ce s-a realizat pana cum si ce obiective au fost setate pentru anul 2019 am discutat cu dl Catalin Tabacaru, Area Sales Manager al Inkema Romania.

Pentru inceput, va invitam sa ne spuneti cateva cuvinte despre compania pe care o reprezentati si despre produsele pe care le oferiti pietei.

Inkema este specializata in furnizarea de solutii integrate pentru incarcarea si descarcarea marfurilor si pentru controlul accesului in incinte industriale. Echipa noastra de o inalta calificare, cu o experienta de peste 35 de ani in domeniu, proiecteaza, produce si ofera servicii post-vanzare pentru intreaga noastra gama de produse: rampe de egalizare, mese de ridicare, burdufuri izotermice, usi rapide si usi de incendiu, printre altele.

Cum s-a vazut domeniul industrial din Romania in 2018 prin prisma activitatii companiei pe care o reprezentati?

Anul 2018 a fost un an ce a continuat tendinta din 2017,. In Romania s-a inregistrat o crestere de peste 20% a volumului de lucru, astfel am reusit sa marim cifra de afaceri cu peste 23% pe zona Europei centrale si de Est.

Unul dintre punctele forte ale companiei este inovarea. Cat de greu accepta piata actuala produse noi?

Simbioza dintre client si producator cred ca ar trebui sa fie cheia colaborarii in toate domeniile. In mod continuu inovam, deoarece clientii nostri prin nevoile lor sunt cei care ne cer produse noi. Astfel, atata timp cat incerci sa satisfaci cerintele clientilor finali si exigentele retelei de dealeri nu ai cum sa ramai in urma cu inovatia.  Este o relatie foarte buna a reciprocitatii. De la inceputul Inkema, mii de clienti au avut incredere si inca cred in noi. De la mari companii multinationale la companii mai mici in cautare de produse de calitate la un pret competitiv.

Vorbind despre atuu, care credeti ca ar fi un top 3 atuuri ale InkemaRomania care va pun in fata unei concurente directe?

  • Cel mai important atu al Inkema este Echipa Inkema. Personal cu o vasta experienta, ne bazeazam pe cooperarea expertilor cu o experienta de peste treizeci de ani in sectorul de incarcare, ceea ce ne permite sa gasim cea mai buna solutie pentru fiecare caz in parte.
  • Avand un departament propriu R + D + i, Inkema este capabila sa inoveze, sa proicteze, sa garanteze producerea de produse precise, robuste si sigure, care respecta toate standardele europene si, in toate cazurile, din perspectiva satisfacerii nevoilor clientilor nostri, la preturi extrem de rezonabile. Totodata, oferim si produse de inalta calitate care ofera utilizatorilor o performanta excelenta si durabilitate.
  • Reteaua de distribuitori Inkema ofera calitate, dupa-vanzare, garantand buna functionare a produselor noastre cu aceeasi liniste ca si in prima zi.

Daca ati putea aduce ceva in domeniul constructiilor din afara si sa aplicati in tara noastra, ce ati alege si de ce?

Respectul in constructii, fata de etape, fata de specialisti, etc. Din pacate metehnele comunismului inca nu au disparut, iar “Dorel” e din ce in ce mai prezent in constructii. Mi-as dori sa vad profesionalismul inginerilor dus la rang de arta, sa vad utilitate in proiectele de constructie si sa nu ne mai lovim de cereri fara sens.

In 2014  am incercat sa tinem un curs de prezentare al tehnicilor de incarcare, in care sa prezentam sistemele de andocare, avantaje si dezavantaje asupra sistemelor de andocare, sa ii pregatim pentru un domeniu ce se schimba de la o zi la alta. Am invitat toti arhitectii si proiectantii din sistem, din pacate cred ca in acel moment piata inca nu era pregatita.

Care a fost cel mai solicitat produs al companiei in 2018?

Rampele de egalizare si burdufele izotermice desigur, desi Inkema vinde din ce in ce mai multe usi rapide si mese hidraulice in fiecare an.

Ati reusit de-a lungul timpului sa va faceti simtita prezenta in cadrul unor proiecte importante din afara tarii. Cat a fost de greu sa ajungeti acolo si care a fost cea mai mare provocare intalnita?

Sediul Inkema se afla in Spania, in Romania avand fabrica ce trebuie sa deserveasca Europa centrala si de est. Este evident ca prezenta noastra in Spania este foarte apreciata. Avem proiecte importante cu clienti importanti: Amazon, IKEA, Carrefour, Danone, HP, DHL, NESTLE, Decathlon etc. Vindem in toata lumea. In prezent, Inkema este prezenta in peste 90 de tari din 5 continente.

Vorbind de proiecte importante pe care le considerati a fi fost cel mai reprezentativ proiect realizat de InkemaRomania pana in prezent? In opinia dumneavoastra, spre ce se indreapta domeniul industrial in tara noastra in 2019?

In Romania avem foarte multe proiecte, imi este greu sa aleg doar cateva, dar pot spune Fan Courier, Carrefour, Atp Exodus, Ikea, Decathlon, Auchan, Vectra International, etc…

2019 cred ca este o enigma,  daca m-ati fi intrebat anul trecut cum credeam ca va merge,  spuneam ca va continua cu cresterea investitiilor si un tren ascendent de minim 15%. Acum, avand in vedere noile evolutii din politica Romaneasca, cred ca este cazul sa fim cumpatati la estimarile acestui an.

In cele din urma, va invitam sa ne spuneti ce obiective ati stabilit pentru anul urmator si cum intentionati sa le atingeti?

  • Consolidarea expansiunii noastre internationale prin deschiderea de noi sucursale in alte zone ale lumii si prin consolidarea principalelor noastre piete comerciale.
  • Dezvoltarea de noi prototipuri pentru toate gama de produse.