Ghiduri și Sfaturi

HVAC industrial: de ce este necesar și cum se întreține corect?

Cerințele HVAC vor varia în funcție de specificul fabricii, explică Russell Hattingh de la Johnson Controls. „De obicei, aerul condiționat într-o fabrică este prohibitiv de costisitor, astfel încât majoritatea fabricilor nu folosesc aer condiționat în întregime”.

Există multe motive pentru care fabricile ar putea avea nevoie de HVAC, iar acestea depind de ce produce fabrica, elaborează Fikret Sahin de la FabricAir. Acestea includ:

 • Sarcină de căldură grea: utilajele trebuie menținute în limite specifice de temperatură și umidități relative pentru a avea o eficiență optimă.
 • Confortul lucrătorilor și al personalului, care crește eficiența mediului de lucru atunci când este ventilat și temperatura este controlată. Acest fapt rezultă în mai puține zile de concediu medical și o calitate mai bună a aerului interior.
 • Aerul curat/exterior este necesar pentru unele procese de producție. Din cauza acumulării de aer toxic în halele de producție, unele fabrici necesită 100% aer proaspăt.
 • Există cerințe minime de aer proaspăt. Cantitatea se poate modifica în funcție de tipul instalației de producție.
 • În instalațiile de producție a alimentelor pot exista cerințe de igienă foarte stricte. Cerințe similare există și în producția farmaceutică.

Sistemul HVAC are roluri important într-o fabrică, Russell Hattingh evidențiind „menținerea aerului proaspăt, filtrat sau menținerea unui control precis al temperaturii”.

Legea privind securitatea și sănătatea în muncă prevede că angajatorul trebuie să asigure și să mențină, în măsura în care este posibil în mod rezonabil, un mediu de lucru sigur și fără riscuri pentru sănătatea angajaților săi. Pentru fabrici, acest „mediu” poate fi influențat de două lucruri principale: temperatura și volumul de aer proaspăt, explică Pieter Claassen de la Hüys.

Întreținerea sistemului HVAC

Întreținerea este întotdeauna esențială pentru a se asigura că un sistem rămâne operațional și funcționează eficient. Iată câțiva pași pentru o întreținere corectă:

 1. Bazinele trebuie curățate lunar.
 2. Trebuie realizată inspecție vizuală regulată.
 3. Filtrele trebuie spălate lunar.
 4. Trebuie realizată inspecție autorizată regulat.

Dacă întreținerea nu este executată corect, există o serie de riscuri, prentre care:

 1. Eficiență de răcire redusă.
 2. Deteriorarea unităților HVAC.
 3. Posibila introducere de contaminanți biologici în aer (în cazuri extreme).

Related Articles

Back to top button