Ghiduri și Sfaturi

Miniexcavatoarele Cat® – Inspirate de clienți

Noile miniexcavatoarele Cat® Next Generation au fost proiectate și fabricate de Caterpillar pe baza feed-back-urilor primite de la clienți. Această abordare centrată pe client a celor cinci noi modele a condus la funcții standard unice în industrie, cum ar fi deplasarea cu ajutorul joystick-ului și pavilion sau cabină rabatabile. Toate miniexcavatoarele Cat Next Generation au opțiunea de aer condiționat și tren de rulare extensibil.

Noua gamă de modele oferă clienților configurații multiple pentru a adapta utilajul la aplicație:

  • 301.5 – clasa de mărime 1,5 tone, cu balansier pivotant standard și pavilion;
  • 301.6 – clasa 1,5 tone, cu balansier pivotant standard și cabină;
  • 301.7 CR – clasa 1,7 tone, rază compactă, cu pavilion;
  • 301.8 – clasa 1,8 tone, cu balansier pivotant standard și cu pavilion sau cabină;
  • 302 CR – clasa 2 tone, rază compactă, cu pavilion sau cabină.

Greutățile minime de operare (aproximativ) pentru noile modele variază între 1575-2045 kg, până la 1760-2200 kg, în funcție de configurația specifică a utilajului. Adâncimea de săpare este de 2340 – 2370 mm, în funcție de model; un balansier lung crește adâncimea la 2540 – 2570 mm. Trenurile de rulare cu șenile de cauciuc sunt echiparea standard, însă, opțional, există șenile metalice disponibile pentru toate modelele.

Toate miniexcavatoarele de 1-2 tone folosesc un motor diesel Cat C1.1, cu trei cilindri, cu o putere netă de 14,3 kW (19,2 CP net), care respectă standardele europene de emisii Stage V. Eficiența consumului de combustibil este îmbunătățită printr-un sistem de control al ralanti-ului și de oprire automată  a motorului.

Caracteristici PREMIUM

Noile miniexcavatoare Next Generation utilizează eficient, cu economie de combustibil, un sistem hidraulic „load sensing” cu control electronic și pompă cu debit variabil, care livrează un debit de ulei de până la 66 L/min. Debitul, împreună cu presiuni ridicate ale valvelor principale, oferă noilor modele capacitatea hidraulică de a genera forțe de săpare și de ridicare mari, precum și de a opera cu ușurință atașamente acționate hidraulic.

Pentru o versatilitate crescută, sistemul hidraulic auxiliar standard (cu linii de decuplare rapidă) asigură un debit uni-direcțional, bi-direcțional și continuu. Pentru toate modelele noi sunt disponibile cuploare manuale, braț „Thumb-ready” (gheară opozabilă) și ochete de ridicare certificat. Funcția de „cupă frontală tip încărcător”, care crește precizia atunci când săpați în jurul unor rețele subterane, este disponibilă atât pentru cupe cu prindere pe bolț, cât și pe cele cu prindere pe cuplor.

Toate modelele sunt disponibile cu tren de rulare extensibil, care se strânge pentru a permite noilor utilaje să intre pe șantier prin puncte de acces înguste, apoi se extinde pentru a oferi o platformă de lucru stabilă. Trenurile de rulare pentru toate modelele, cu excepția 302 CR, se  restrâng de la 1300 la 990 mm; 302 CR se restrânge de la 1400 la 1090 mm.

O lamă de buldozer extinde și mai mult capacitatea noilor modele, permițând utilajului să execute operațiuni de rambleiere și de nivelare. Lama poate executa o mișcare largă, la sol și sub nivelul solului, și are funcție de flotare; pentru manipularea eficientă a materialelor necompacte există și funcția „dig-to-blade”. Structurile majore ale miniexcavatoarelor Next Generation – șasiu superior și șasiu inferior, șasiul șenilei, braț și balansier – sunt executate după modelul excavatoarelor mai mari Cat și sunt concepute pentru durabilitate extinsă.

Maxim de confort

Designul noilor modele Next Generation vizează și confortul și siguranța operatorului. Cabina, standard pe modelul 301.6 și opțională pe modelul 301.8 și 302 CR, este etanșată și presurizată, pentru a reduce pătrunderea prafului și este echipată cu un sistem de climatizare (cu sau fără aer condiționat). Parbrizul mare poate fi glisat sub pavilion, iar geamurile largi din lateral și din spatele cabinei, plus un luminator, asigură o vizibilitate panoramică. Consolele de operare sunt dotate cu cotiere reglabile; este disponibil și un scaun cu suspensie. Comenzile sunt intuitive, iar operatorii au posibilitatea să personalizeze modul de lucru cu utilajul. Un sistem de securitate standard este disponibil cu cheie cu cod de acces sau cu buton de pornire cu FOB. Monitorul LCD Next Generation oferă informații ușor de citit despre utilaj și dispune de un comutator rotativ pentru o interacțiune ușoară și ergonomică cu monitorul. Utilajele pot avea activată și opțiunea Bluetooth prin radio.

Joystick și cruise control

O funcție exclusivă pentru noile modele Next Generation este sistemul de deplasare cu joystick, standard, care permite operatorului să treacă (prin atingerea unui buton) de la comenzi convenționale ale direcției din manetă/pedale la comenzi pe joystick, cu mâna stângă. Comenzile pe joystick implică mai puțin efort și mai mult control pentru operator. În plus, există două viteze automate pentru deplasare, precum și posibilitatea de a seta o viteză constantă de deplasare – cruise control.

Siguranță și întreținere

Structurile de protecție (ROPS, TOPS și Top Guard (pentru plafon) – Nivel I) sunt concepute pentru un mediu de lucru sigur pentru operatori. Toate comenzile sunt protejate prin dispozitive de blocare hidraulice, iar luminile cu halogen montate pe braț iluminează zona de lucru. Luminile cu LED, opționale, față și spate, cresc și mai mult vizibilitatea. Modelele Next Generation au puncte de ancorare la șenile pentru a facilita fixarea utilajului și a fi mai ușor de transportat.

Punctele de control pentru întreținerea de rutină sunt accesibile de la nivelul solului, prin ușile laterale, iar bateria nu necesită întreținere. Cabina rabatabilă, funcție unică în industrie, permite accesul la componente hidraulice majore printr-un proces simplu, care durează mai puțin de cinci minute. 

Descoperă mai multe detalii accesând link-ul următor: https://www.bm-cat.ro/miniexcavatoare-cat-nextgeneration/
Related Articles

Back to top button