Ghiduri și Sfaturi

Organizarea șantierului și pregătirea fundației unei clădiri industriale

Pentru a demara lucrările de construcție pe orice șantier, există o serie de pași prevăzuți de lege care trebuie urmați. Iată care sunt pregătirile necesare înainte de a porni lucrările la proiectul dumneavoastră:

 Înștiințarea Inspectoratului de stat în construcții (ISC)

Prin autorizația de construire, beneficiarii au obligația să inștiințeze ISC cu 15 zile înainte de a deschide un șantier. De asemenea, acesta are și oligația de a anunța primăria înainte de demararea lucrărilor.

Proiectul tehnic

Proiectul tehnic cuprinde detalii de execuție, cu privire la materialele necesare și cantitatea acestora, graficul de realizare a lucrărilor în cadrul șantierului și soluțiile tehnice. Acesta este realizat de către arhitect și colaboratorii săi înainte de demararea lucrărilor.

Firma de construcție sau echipa de lucru

Odată ce proiectul tehnic este redactat, puteți angaja o firmă de construcții pentru demararea lucrărilor. Desigur, lucrările se pot realiza și în regie proprie, se pot angaja meșteri sau o echipă care să execuție construcția.

Diriginte de șantier

Conform Ordinului MLPT 1943/2002 si al legii 10/1995, beneficiarul trebuie să angajeze un diriginte de șantier. Acesta are grijă de respectarea proiectului și a legalității, ținând, totodată, evidența lucrărilor.

Panou de identificare a șantierului

Panoul de șantier trebuie realizat dintr-un material rezistent la intemperii și trebuie să conțină datele și adresa  obiectivului; datele beneficiarului; datele proiectantului; datele constructorului; date depre autorizație; data deschiderii șantierului;  data încheierii șantierului și imaginea sau fațada investiției.

Dacă sunteți în căutare de panou de șantier, accesați placutadesantier.ro și creați-l gratuit. IBC Focus îl ca lista și transporta gratuit la dumneavoastră.
Fundația clădirii industriale

Odată ce șantierul este organizat, probabil veți dori să luați în considerare tipul fundației potrivite pentru o clădire industrială. Fundațiile pot fi realizate din beton armat, beton simplu sau zidărie din piatră. De asemenea, trebuie luată în considerare și adâncimea de fundare. În acest caz, fundațiile pot fi directe (de mică adâncime) sau indirecte (de mare adâncime).

Un alt element important este alcătuirea și forma fundației. În funcție de acest criteriu, există trei categorii diferite:

  • fundații continue sub ziduri sau sub pereții substructurii;
  • fundații izolate sub stâlpi;
  • grupuri de fundații continue sub stâlpi;
  • radier general- planșee inversate pe care se rezeamă structurile din stâlpi sau pereți sau structurile rigide.

De exemplu, dacă doriți să construiți o hală metalică, este nevoie de o fundație mai redusă comparativ cu structurile din cărămidă sau cele din beton armat. Deoarece acestea sunt mai ușoare, elementul constructiv de fundare nu trebuie să preia o forță așa de mare pe care să o transmită în sol. De asemenea, stâlpii de rezistență a structurilor metalice sunt destul de rari, argumente ce ne trimit spre fundația izolată sub stâlpi.





Related Articles

Back to top button