FurnizoriSecuritate

Santiere mai sigure cu geci si imbracaminte reflectorizante de la Top Protectie

Cand se instaleaza conditiile de lumina slaba impreuna cu cresterea distantantei vizuale pana la obiecte si persoane, imbracamintea reflectorizanta si fluorescenta corespunzatoare este esentiala chiar decisiva in evitarea unor manevre gresite sau in evitarea accidentelor.

In ce tipuri de situatii este necesara imbracamintea reflectorizanta?

Sunt multe situatii si domenii de activitate in care este important sa ne observam colegii de lucru intr-un timp optim si, de asemenea, sa fim vazuti la randul nostru. Scaderea vizibilitatii prezinta intotdeauna risc crescut de accidentare.

Un exemplu pe care il stim cu totii este conducerea unui autovehicul la lasarea serii, a intunericului, conditii ce se agreaveaza pe ploaie sau ninsoare. Vizibilitatea scade drastic iar condusul devine foarte nesigur. Imaginati-va un pieton imbracat in negru care trece aleator strada. Sunt foarte mari sansele sa nu-l vedem. In schimb, daca aceeasi persoana are imbracaminte reflectorizanta poate fi observata. Totusi, chiar si in aceasta situatie totul depinde de cativa factori fizico-chimici.

Politia rutiera este prima care trebuie sa dea exemplu in utilizarea vestelor si gecilor reflectorizante fiindca ei sunt expusi foarte mult, fie ca dirijeaza circulatia, fie ca participa la interventii in trafic. De asemenea, este important ca si firmele ce efectueaza lucrari de instalatii si constructii pe drumurile publice, sau care activeaza pe santierele de constructii civile sau industriale si, nu in ultimul rand, in depozitele de marfuri, mai ales unde se utilizeaza stivuitoare sau mijloace motorizate, sa aiba in vedere acest aspect. In astfel de situatii, utilizarea unui echipament reflectorizant adecvat devine o prioritate.

Ce caracteristici trebuie sa inedplineasca un echipament reflectorizant bun?

Este bine de stiut ca imbracamintea de inalta vizibilitate este compusa din partea fluorescenta si partea reflectorizanta, amandoua avand functiile lor particulare. Mai exact, culoarea fluorescenta creste vizibilitatea ziua (este marcata cu X) iar cea reflectorizanta creste vizibilitatea noaptea (este marcata cu Y).

Producatorii testeaza cu un aparat special numit Spectofotometru culoarea fluorescenta, deoarece aceasta culoare are anumite lungimi de unda si doar atunci este buna daca se incadreaza in valorile admise. In caz contrar, vesta sau geaca este inutila. Standardul ce ne asigura de acest parametru este EN471.

Benzile reflectorizante ce ne ajuta in vizibilitate pe timpul intunericului sunt testate de Retroreflectometru.

La ce trebuie sa fiti atenti atunci cand utilizati imbracaminte reflectorizanta?

In functie de norma dorita, produsele se certifica in 3 clase distincte. Ce este important de urmarit insa este uzura calitatii reflectorizante si fluorescente a materialelor. Acestea isi pastreaza starea initiala la cc 25-30 spalari, dupa care nivelul initial scade. Uzura materialului poate fi influentata si de conditiile exterioare printre care razele UV. Acestea sunt, de altfel, cel mai mare daunator si afecteaza cel mai puternic aceste produse. Specialistii Top Protectie recomanda o inspectie periodica atat a benzilor reflectorizante cat si a materialului de baza, astfel incat conditiile de munca pe santier sa se desfasoare in maxima siguranta.

Atentie la alegerea initiala: materialul galben, verde, portocaliu sau rosu in tonul fluorescent ne ajuta doar ziua pe lumina, iar benzile reflectorizante ne ajuta doar pe lumina slaba sau intuneric cand exista sursa directionata de lumina catre aceste benzi.

Mai multe detalii despre solutiile puse la dispozitie de specialistii Top Protectie sunt disponibile pe: https://www.topprotectie.ro/




Related Articles

Back to top button