Stiri

Viitorul clădirilor industriale din lemn: tehnologii și avantaje

În general, clădirile industriale sunt funcționale, eficiente și rapid de construit. Structurile metalice și prefabricate din beton sunt în prezent cele mai frecvent utilizate materiale datorită mai multor beneficii, precum eficiența construcției, a costului și posibilitatea de expansiune. Totuși, specialiștii de la ArchDaily menționează un alt factor pentru care aceste materiale sunt atât de populare este necunoașterea avantajelor altor materiale, cum ar fi lemnul.

Adesea, depozitele industriale se caracterizează și prin faptul că sunt reci și impersonale, pe lângă faptul că au o amprentă de carbon considerabilă. De remarcat este modul în care această situație a fost abordată în Canada în ultimii ani, unde există un număr tot mai mare de clădiri din lemn construite cu scop industrial.

Noile tehnologii

În ultimii 25 de ani, industria lemnului a cunoscut mari schimbări odată cu introducerea mașinilor robotizate CAD și CNC, oferind acestui material natural posibilitatea reală de a fi folosit în diferite de proiecte. Durabilitatea lemnului poate depăși 100 de ani dacă se acordă atenția cuvenită în specificații și construcții. De asemenea, construirea cu lemn oferă flexibilitate aproape infinită, de la structuri tradiționale de stâlpi, grinzi și cadre din lemn, până la produse din lemn prelucrate, inclusiv combinații cu alte materiale, cum ar fi oțelul și betonul.

Structura fabricii

La dezvoltarea unei fabrici industriale, toate deciziile vor fi puternic influențate de procesele de producție care vor avea loc în spațiu. Ce zonă și dimensiuni sunt necesare? Care este procesul de la materia primă la produsul final? Câți oameni vor lucra acolo? Ce tipuri de mașini va adăposti clădirea? Care este înălțimea minimă a tavanului? Este fundamental un plan complet deschis sau pot fi tolerate coloanele interne?

Fie că au coloane intermediare sau nu, clădirile industriale vor avea de obicei nevoie de întinderi considerabile de spațiu deschis. Grinzile oferă în general cea mai economică soluție pentru zonele cu întinderi mai mici și sarcini verticale reduse. Pentru distanțe mai lungi și încărcări verticale mai mari, utilizarea grinzilor tradiționale devine neviabilă din cauza costurilor materiale ridicate și a dificultăților de manipulare și transport. Arcurile, pe de altă parte, duc la un acoperiș curbat, oferind spațiu interior mai mare fără a se extinde la pereții exteriori ai perimetrului. Curbura și legăturile din oțel măresc costul acestui sistem, dar arcurile eficiente pot oferi soluții foarte economice și elegante.

Avantajele utilizării lemnului

Fabricarea pieselor în fabrici și asamblarea relativ rapidă a structurilor din lemn sunt doi factori diferențiatori pentru zonele cu ierni aspre. Aceste condiții pot face deseori imposibilă construcția structurilor tradiționale din beton în diferite luni ale anului. În contextul vestului Canadei, lemnul a fost identificat ca o alegere economică pentru construcția de clădiri industriale. Produse într-o fabrică cu un standard ridicat de control al calității, structurile au un finisaj estetic, pe lângă caracteristicile funcționale excelente. Alte motive care justifică utilizarea lemnului includ utilizarea resurselor locale, eficiența energetică, estetica produsului final și flexibilitatea spațiului. Acest raport evidențiază principalele motive pentru alegerea lemnului ca material pentru acest context specific.

Exemplul vestului Canadei ne arată că lemnul poate fi într-adevăr un material al viitorului . Prin gestionarea durabilă a pădurilor , lemnul poate fi menținut ca o resursă regenerabilă, cu emisii de carbon zero , factor care a fost luat în considerare din ce în ce mai mult de mai mulți antreprenori, consumatori și decidenți în fiecare zi. Clădirile industriale sunt exemple de structuri pentru care bugetul și utilitatea au fost principalii factori de proiectare. Atunci când se iau în considerare – pe lângă o analiză strictă a costurilor de construcție – aspecte precum utilizarea materialelor locale, amprenta de carbon, calitatea spațiilor interne și imaginea companiei, lemnul poate fi extrem de atractiv pentru antreprenori.





Related Articles

Back to top button