ELMAS a dezvoltat o solutie de arhivare pe verticala pentru spatii reduse
Specialistii companiei brașovene Elmas au dezvoltat ARHI SAFE, un sistem automatizat de arhivare. „În acest proiect s-au investit 120.000 euro, iar perioada de implementare din faza de proiect, obținerea autorizației de construcție și până la punerea în funcțiune a fost de șase luni”, susțin reprezentanții companiei.
Ideea dezvoltării unui astfel de sistem a pornit din nevoile stricte ale companiei. „Având în vedere specificul activității noastre s-a ajuns la un volum considerabil de documente și proiecte tehnice care trebuiesc arhivate pe toată durata de viață a echipamentelor, dar să și avem acces ușor la documente pentru consultare. Am căutat soluții, folosind ultima tehnologie în activitatea de depozitare”. Arhiva companiei, amplasată în clădirea administrativă a Elmas, nu mai corespundea condițiilor actuale și cerințelor PSI. „Aveam varianta de a construi o clădire cu destinația de arhivă, cu toate cerințele impuse, ceea ce ar fi însemnat să ocupăm un teren de cel puțin 200 de metri pătrați, iar investiția sub această formă ar fi fost mult mai mare decât cea în soluția ARHI SAFE”.
Solicita o oferta de pret pentru acest produs inovator oferit de Elmas!
Noua soluție vine cu ideea arhivării pe verticală, utilizând o suprafață, în cazul Elmas, de doar 25 de metri pătrați la sol. „În aceste condiții, era necesară o soluție automatizată cu acces rapid la documente”, au explicat specialiștii companiei brașovene.
Arhiva automatizată ARHI SAFE este formată dintr-o construcție metalică exterioară termoizolată și rezistentă la foc, iar la interior este montat sistemul propriu zis de arhivare şi depozitare tip Hänel Lean Lift. Soluția are aplicabilitate în companiile din diferite industrii care generează un volum mediu și ridicat de documente și au nevoie de un acces rapid și eficient la arhivă, dar și de instituții publice care lucrează cu un volum ridicat de documente (biblioteci, tribunale, case de pensii).
Beneficiile ARHI SAFE:
Se pot depozita 19 tone de documente
Întreaga construcție poate fi atașată la o clădire existentă sau poate fi montată independent – lucru posibil datorită formei de paralelipiped dezvoltat pe verticală, proiecția construcției pe sol ocupând o suprafață redusă. Întreaga construcție respectă normele antiseismice în vigoare. Din corpul metalic, accesul în clădire se face printr-o pasarelă închisă cu uşă şi geamuri rezistente la foc.
Sistemul automatizat de arhivare ARHI SAFE poate depozita până la 19 tone, pe o înălțime de 10,8 m și o amprentă la sol de doar 5,1 x 4,5 m (lăţime x adâncime). În funcție de aplicația clientului sunt disponibilie la cerere și alte dimensiuni constructive.
Arhiva automatizată ARHI SAFE are la bază un sistem de depozitare Hänel Lean Lift prevăzut cu 86 de containere, cu dimensiunile de 326 x 1035 mm/fiecare container, care asigură depozitarea a aprox. 3096 de cutii de documente. Documentele pe suport de hârtie pot fi arhivate în cutii de carton tipizate, cu dimensiunile de 355 x 250 x 150 mm (lăţime x adâncime x înălţime) sau la cerere sistemul de arhivare poate fi adaptat pentru alte tipuri de cutii sau suporturi de stocare (ex. bibliorafturi, etc.).
Sistem de recirculare a aerului
Pentru ca documentele pe suport clasic de hârtie să poată fi păstrate în condiţii optime s-a implementat un sistem de condiţionare şi recirculare a aerului, cu trei funcţii: încălzire, răcire şi uscare.
Un alt element de siguranţă obligatoriu este protecţia automatizată în caz de incendiu. S-au montat trei senzori care comandă inundarea arhivei cu un gaz imergen, care stinge imediat incendiul în fază incipientă. Totodată construcţia respectă normele antiseismice putând fi montată independent, fără a fi anexată de vreo clădire.
Controlată prin calculator
Interfața arhivei automatizate ARHI SAFE permite implementarea cu ușurință în cadrul rețelei de PC ale companiei și la cele mai cunoscute sisteme ERP. Cu funcții multiple de control și comandă se obține un management integrat al articolelor depozitate pentru maxim 100.000 de repere, dar și un management eficient al acceselor autorizate pentru diferiți utilizatori (autorizare cu card sau parolă).
Elmas livrează acest produs asociat cu un pachet complet de servicii – consultanță, proiectare, execuție fundație, montaj, punere în funcțiune, service și piese de schimb. Elmas este unicul distribuitor în România al produselor Hănel din anul 2003. Sunt comercializate, montate și servisate sistemele automatizate de depozitare Hänel Rotomat și Hänel Lean Lift, cu aplicații în diferite industrii. Activitatea principală a companiei Elmas este fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat. Sediul central al societății este în Brașov, spațiile de producție, depozitare, reparaţii, laborator de încercări și cel administrativ întinzându-se pe o suprafață de 70.000 de mp. Elmas are 330 de angajați și atingea în 2016 o cifră de afaceri de aproximativ 27 milioane euro.