Interviuri experti

Helios: Povestea unei Viziuni de la De la Idee la Succes (2004-2024)

BDM Grup Invest a fost inițial o companie de distribuție, dar o dată cu propunerea venită din partea unui colaborator de a comercializa profile de aluminiu grecești, marca Soulis, o nouă linie de business a prins viață. Pentru a coordona această activitate, acționarii grupului au ales un tânăr entuziast, care a venit ulterior și cu viziunea de a crea propria linie de producție de tâmplărie termoizolantă – marca HELIOS.

Prima linie simplă de producție s-a numit Erik&Krauss, iar primul sistem de profile din PVC a fost de proveniență turcească. După doar câteva luni s-au schimbat furnizorii de profile și feronerie, începând colaborarea cu Spectus pe partea de profile PVC și Roto ca feronerie. La această primă linie de producție erau 12-15 de muncitori care lucrau în trei schimburi, în echipe de câte 5 oameni, iar fabricarea era de câteva zeci de produse pe săptămână.

Business-ul de tâmplărie a avut o creștere fulminantă, fapt pentru care, începând cu 2007, compania s-a orientat spre automatizare și colaborarea cu furnizori ce erau leaderi de piață la nivel mondial. Achiziția primului centru cu comandă numerică din Transilvania și introducerea ca materie primă a profilelor germane marca Profine au fost un punct de cotitură pentru Helios, aducând o creștere majoră a productivității și calității produsului Helios.

Unii dintre primii clienți au fost parteneri locali din județele Maramureș și Satu-Mare, iar forța de vânzări directă era formată din 2 oameni la început. Departamentele de vânzări directe s-au extins ulterior în județele Maramureș, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Suceava, Iași, Bihor, respectiv s-a început dezvoltarea unei rețele de parteneri în Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor. Ulterior, dezvoltarea rețelei de parteneri a rămas focus principal, iar rețeaua de vânzări directe s-a restrans în proximitatea fabricii – Maramureș și Cluj.

În următorii ani, vânzările au crescut, mașinile de lipit crescând capacitatea de producție, iar extinderea Helios în județe precum Cluj-Napoca, Sălaj,  Alba, Sibiu și Suceava a adus și mai multă vizibilitate mărcii. Gama de produse se extinde de la sisteme pe 70 și 76 la sisteme complexe placate cu aluminiu, sisteme pe 88. În 2016 se dezvoltă și o secție dedicată produselor de aluminiu.

Drumul nu a fost ușor, compania și-a creat propriile materiale de instruire a agenților de vânzări, materiale tehnice sau documentație de specialitate necesară producției și montajului.

Vânzarea către export a început în anii 2008-2009, pe piețele din Italia, Franța și Belgia. Acum, două departamente cu 15 persoane acoperă exclusiv vânzări în țări precum Italia, Franța, Belgia, Eleveția, Spania și Germania. Iar pe lângă persoanele aflate la fabrică, Helios are parteneriate cu agenți din Italia, Franța și Belgia, împreuna cu care dezvoltă vânzările pe aceste piețe.

Sunt 260 de angajați azi în Helios, producându-se lunar 7000 de ferestre, uși și culisante de diverse complexități, 5 linii de producție și o mare familie care lucrează împreună pentru bunăstarea companiei și a fiecărui angajat implicit.

INFOGRAFICE 20 ANI HELIOS


TEHNOLOGIE

În ultimii douăzeci de ani, Helios a pus un accent deosebit pe inovație și progres tehnologic, reușind să își consolideze poziția în industria producției de profile și sisteme pentru ferestre și uși. Iată câteva dintre realizările lor semnificative în domeniul tehnologic:

 • 2004: Lansarea primei linii complete cu sudură la un capăt, marcând începutul unei noi ere în producția lor.
 • 2005: Introducerea primei mașini de debitat la două capete cu comandă numerică, aducând un salt semnificativ în eficiența procesului de producție.
 • 2006: Implementarea debavuratorului, o inovație esențială pentru îmbunătățirea calității și finisării produselor.
 • 2008: Inaugurarea primului centru de prelucrare cu comandă numerică din Transilvania, evidențiind angajamentul lor față de adoptarea tehnologiilor de vârf.
 • 2013: Dezvoltarea primei linii de lipire-debavurare cu sudură la 2 mm, reprezentând un pas important în diversificarea capacității de producție.
 • 2013: Introducerea primei mașini de înfoliat profile, contribuind la extinderea gamei de produse și servicii.
 • 2015: Extinderea capacității de înfoliere a profilelor prin adăugarea celei de-a doua mașini de înfoliat.
 • 2015: Finalizarea celei de-a treia linii de producție completă, consolidând poziția Helios ca lider în industrie.
 • 2021: Implementarea celei de-a patra linii de producție completă, menținându-și angajamentul față de inovație și expansiune.
 • 2021: Lansarea primului centru de prelucrare cu șurubelniță exterioară, adăugând o nouă dimensiune de precizie și eficiență în procesul de fabricație.
 • 2023: Extinderea capacității de înfoliere a profilelor prin adăugarea celei de-a treia mașini de înfoliat profile.
 • 2023: Introducerea a două noi linii cu sudură și debavurare, evidențiind continuarea angajamentului lor față de inovație și creșterea capacității de producție.
 • 2024: Lansarea unei mașini de debitat armătură cu laser cu comandă numerică, reprezentând o nouă etapă în tehnologia de prelucrare a materialelor.

PRODUS

În paralel cu evoluția tehnologică, Helios a dezvoltat o gamă diversificată de produse de înaltă calitate pentru piața profilurilor și sistemelor pentru ferestre și uși. Iată principalele realizări în acest domeniu:

 • 2004–2005: Lansarea profilului PVC Spectus de 60 mm și profilului de aluminiu Soulis, marcând debutul în oferirea de soluții inovatoare pentru piață.
 • 2004–2016: Utilizarea profilului de aluminiu Alumil, consolidându-și reputația în domeniul profilurilor de calitate.
 • 2005–2006: Introducerea profilurilor PVC Profine de 58 mm și Trocal de 70 mm, extinzând gama de produse disponibile.
 • 2006-2007: Adăugarea profilurilor PVC KBE de 70 mm și Trocal de 70 mm, continuând să ofere opțiuni variate și performante clienților.
 • 2007-2019: Utilizarea profilurilor PVC Kommerling de 76 mm AD și MD, recunoscute pentru calitatea lor superioară și durabilitate.
 • 2016-2019: Implementarea profilurilor de aluminiu Cortizo de 60 mm și 70 mm, precum și a sistemelor Cortizo pentru culisante și uși Millenium, aducând inovații și soluții avansate în domeniul ferestrelor și ușilor.
 • 2019: Lansarea noului sistem Profine, Kommerling de 88 mm MD, evidențiind continuarea angajamentului lor față de inovație și performanță.
 • 2020: Înlocuirea sistemului KBE de 70 mm cu Kommerling de 70 mm și a feroneriei Roto cu Winkhaus, îmbunătățind calitatea și funcționalitatea produselor lor.
 • 2019-2024: Extinderea gamei de profile Cortizo la 80 mm și 80 mm High Isolation, precum și introducerea sistemelor pentru culisante CorVision Plus și uși Millenium Plus de 80 mm, răspunzând nevoilor în continuă schimbare ale pieței și clienților.

PARTENERIATE/REȚEA

Helios și-a extins constant rețeaua și parteneriatele pe parcursul ultimilor două decenii, consolidându-și prezența în diferite regiuni și dezvoltând relații solide cu partenerii săi. Iată evoluția rețelei lor de parteneri în acest interval de timp:

 • 2004: Lansarea activității în zonele Maramureș și Satu Mare, stabilindu-și bazele în industrie.
 • 2004-2010: Extinderea în regiunile Cluj, Bihor, Sibiu, Suceava și Alba, consolidându-și poziția pe piață și extinzându-și rețeaua de parteneriate.
 • 2010-2024: Continuarea extinderii în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina de Nord și Centrul Moldovei, acoperind o gamă largă de regiuni și satisfăcând nevoile clienților din întreaga țară.

ANGAJAȚI

Unul dintre pilonii succesului Helios este echipa sa dedicată și talentată. În decursul celor două decenii de activitate, numărul angajaților lor a crescut semnificativ, reflectând expansiunea și dezvoltarea companiei. Iată evoluția numărului de angajați în această perioadă:

 • 2004: 20 de angajați, marcând începutul unei călătorii de succes.
 • 2010: Creșterea la 80 de angajați, evidențiind nevoia de resurse umane pentru a susține expansiunea și creșterea companiei.
 • 2020: Numărul angajaților a ajuns la 200, reflectând angajamentul Helios față de dezvoltarea și prosperitatea echipei sale.
 • 2024: În prezent, Helios are 260 de angajați, o echipă dedicată și talentată care contribuie la succesul și creșterea continuă a companiei.Related Articles

Back to top button