Interviuri experti

LAPP România: Competență, calitate și inovație

LAPP este unul dintre principalii furnizori mondiali de cabluri, accesorii pentru cabluri și sisteme, oferind calitate la cel mai înalt nivel. Am aflat cum arată în prezent industria cablurilor și a accesoriilor pentru conectare din perspectiva experienței lor de la Areta Ripeanu, Sales Manager BM VAS.

Ne apropriem de sfârșitul anului 2023. Cum a fost pentru LAPP România?

Pentru LAPP România 2023 a fost un an cu numeroase proiecte în domeniul industrial și al energiei regenerabile, un an în care am crescut împreuna cu clienții noștri și am dezvoltat parteneriate pe termen lung. Per total putem spune că a fost un an de succes.

Care sunt principalele provocări pe care le-aţi întâlnit în piată, în nişa dumneavoastră?

Principala provocare pentru noi o reprezintă numărul mare de comenzi. Facem toate eforturile în producție pentru a le onora în cel mai scurt timp, astfel în unele unități de producție se lucrează și în 3 schimburi, 24/24h.

Care sunt principalele avantaje competitive ale companiei dumneavoastră în ceea ce privește piața cablurilor și a conductorilor electrici?

Calitatea este cuvântul care ne definește. Produsele noastre sunt realizate conform celor mai înalte standarde de calitate și fiabilitatea lor este confirmată de clienții noștri.

În segmental industrial principala problemă o reprezintă întreruperile de producție neprevăzute. Acestea pot fi împiedicate prin utilizarea de produse calitative.

Pe lângă produse, oferim clienților noștri consultanță tehnică, și împreună cu ei alegem soluția optimă pentru proiectele lor.

Portofoliul LAPP nu cuprinde doar cabluri, ci și accesorii pentru conectarea acestora (presetupe, conectică industrială, tuburi de protecție, marcare și etichetare). Astfel putem să oferim clienților noștri o soluție completă.  

Care sunt principalele mărci pe care le aveți în portofoliu și ce categorii de produse au înregistrat cea mai mare cerere în ultimele 12 luni? 

LAPP este un nume cunoscut în întreaga lume, și asociat cu numele de cabluri flexibile, încă din 1959 bradul ÖLFLEX®  a devenit reprezentativ pentru sectorul industrial.  

Portofoliul de produse LAPP este compus din cabluri și accesorii pentru cabluri, împărțite în 8 brand-uri semnificative: 

ÖLFLEX® – cabluri flexibile de putere și control, destinate pentru a fi utilizate în următoarele domenii: Inginerie mecanică, a instrumentelor, a sistemelor și dispozitivelor; tehnologia măsurării, controlului, sisteme HVAC; instalații eoliene și fotovoltaice; clădiri publice și aeroporturi; tehnologia medicală, industria chimică; industria alimentară; robotică și multe altele. 

UNITRONIC® – cabluri de date inovative. Acestea reprezintă alegerea optimă, în cazul în care căutați soluții de încredere, rapide și inovative pentru transferare date. Gama de produse include cabluri de date pentru aproape toate aplicațiile electronice, de la cabluri de diametre mici în mașinile de cafea la acele care joacă rolul de stâlp principal al proceselor dvs. de automatizare și control. 

HITRONIC® – cabluri de fibră optică 

SKINTOP® – o gamă variată de presetupe pentru o fixare a cablurilor, indiferent de aplicație (pozare fixă a cablurilor sau aplicații dinamice, medii corozive sau cu umiditate ridicată, etc.) 

Tuburile flexibile de protecție și accesoriile de fixare SILVYN® protejează perfect cablul și conductorii împotriva prafului, umezelii, influențelor mecanice, termice sau chimice. Prin gama SILVYN® CHAIN, soluții de lanț port-cablu, oferim protecție și ghidare a cablurilor pentru aplicații dinamice. 

EPIC® – gama noastră de conectică industrială 

Sisteme de transmitere date pentru tehnologie ETHERNET®, pentru transferul sigur și fără interferențe a unui volum mare de date, atât în mediul industrial cât și rezidențial. 

FLEXIMARK® – sisteme de marcare a cablurilor, pentru o identificare cât mai rapidă a circuitelor. 

Gama ÖLFLEX® este în continuare vedeta, cele mai vândute cabluri fiind cele din clasa ÖLFLEX® CLASSIC, varianta ecranată sau neecranată, cabluri rezistente la agresiunile din mediul industrial, precum agresiuni chimice, mecanice și termice. 

Din ce domeniu/industrie vă vin cele mai multe solicitări?

Cele mai importante proiecte sunt în segmentul industrial dar și energetic. Subiectul cel mai discutat și cel de interes maxim în sectorul energetic o reprezintă energia regenerabilă. Produsele și soluțiile noastre se regăsesc în cele mai importante parcuri fotovoltaice și turbine eoliene.

Suntem prezenți în cele mai importante industrii precum: alimentară, mașini, unelte și roboți industriali, automotive, construcții.

Care sunt 3 sfaturi pe care le dați unui client nou atunci când vrea să achiziționeze cablurile pentru șantierul lui?

Când alegem un cablu, trebuie să ținem cont în primul rând de utilizarea finală a acestuia, de condițiile mediului unde este utilizat, de eventualele agresiuni asupra cablului (chimice, termice, mecanice), precum și de normele naționale și internaționale în vigoare.  

Care sunt 3 greşeli frecvente pe care le facem atunci când alegem sistemele de cabluri și conductori?

Deseori, avem tendința de a aloca un interes sporit prețului și nu calității, lucru care nu este benefic, deoarece în timp această alegere ne poate costa mai scump, decât dacă am opta de la început pentru varianta care merită. O altă greșeală frecventă poate fi alegerea necorespunzătoare pentru aplicația noastră, din punct de vedere mecanic, termic și agresiv cu mediul.

Ce noutăți ați lansat sau urmează să lansați în acest an?

LAPP este lider în inovație, ținem pasul cu progresele tehnologice, chiar mergem cu un pas în față.

An de an venim cu soluții noi, inovatoare. Unul din subiectele cele mai discutate în industrie este mentenanța predictivă, și evitarea opririlor neprogramate în producție. Mentenanța predictivă este un instrument important pentru evitarea opririlor neplanificate ale echipamentelor. Pentru aceasta LAPP furnizează noul ETHERLINE® GUARD, care monitorizează durata de viață a unui cablu de date cu risc de defecțiune în rețelele tehnologice de automatizare bazate pe Ethernet.

Cum vedeți piața cablurilor şi a conductorilor electrici în următorii 5-10 ani?

Chiar dacă în anumite domenii transmiterea de informații se face din ce în ce mai mult fără cablu, când vorbim despre comandă și alimentare, acest lucru nu este posibil fără cablu pe distanțe mari sau pe termen lung. Astfel cablurile sunt în continuare esențiale. În următorii ani piața cablurilor se va dezvolta, mari producătorii vor veni cu soluții noi, cât mai fiabile și performante.

Pentru final am păstrat o curiozitate. Ce activități vă pasionează în afara biroului, atunci când vă “deconectați” de lumea cablurilor și conectorilor?

O pasiune pe lângă cea a cablurilor și a conectorilor este aceea de a urca pe munte, această activitate reușește mereu să mă facă să mă simt liberă și să mă detensioneze, chiar și atunci când lucrurile nu par a fi în cea mai bună formă. Continuând urcarea, care de mult ori este întradevăr dificilă, poți avea satisfacția de a ajunge în vârf și de a te bucura de succes, pe munte, la fel ca în industrie.
Related Articles

Back to top button